Zamenjajte svoje geslo za Facebook

Tokrat imamo zelo slabo novico za vse, ki uporabljate največje družabno omrežje Facebook. Varnostni strokovnjaki so namreč razkrili, da je podjetje Facebook imelo shranjenih na stotine milijonov dostopnih gesel uporabnikov njegovih storitev v čistem besedilu, torej nešifriranih.

Zamenjajte svoje geslo za Facebook
Priporočamo, da svoje geslo za dostop do storitev priljubljenega družbenega omrežja nemudoma zamenjate oziroma posodobite.

To pomeni, da so bila številna uporabniška gesla več let izpostavljena oziroma dostopna vsakomur, ki je imel notranji dostop do Facebookovih strežnikov. Po ocenah strokovnjakov so bila uporabniška gesla milijonov uporabnikov priljubljenega družabnega omrežja Facebook dostopna okoli dva tisoč zaposlenim, večinoma pa je šlo tu za programerje in inženirje. Skupno naj bi bilo izpostavljenih od 200 milijonov do 600 milijonov uporabnikov storitev omrežja Facebook. Napaka na sistemu, ki je povzročila shranjevanje gesel v čistem besedilu, je bila razkrita januarja letos.

Pri Facebooku sicer zagotavljajo, da uporabniška gesla niso bila izpostavljena zunaj podjetja, kljub temu naj bi bila ta shranjena v čistem besedilu vse od leta 2012. Zaradi tega priporočamo, da svoje geslo za dostop do storitev priljubljenega družbenega omrežja nemudoma zamenjate oziroma posodobite. Poleg tega priporočamo, da vključite dvonivojsko zaščito za dodatno varnost svojega računa.

VIR: Računalniške novice