Dober vid je pomemben za varno vožnjo

Vid je neprecenljiv čut, ki nam omogoča doživljanje in razumevanje okolice ter eden izmed bistvenih varnostnih pogojev, da smemo sesti za volan. Ohranjanje optimalne kakovosti vida lahko v prevozniškem jeziku enačimo z rednim servisiranjem vozila in odpravljanjem napak.

Dober vid je pomemben za varno vožnjo
Starostno daljnovidnost lahko uspešno trajno odpravimo z lasersko operacijo.

Slabšemu vidu se z leti ne moremo izogniti

Ob problematiki pomanjkanja poklicnih voznikov tovornih vozil je na naših cestah tudi veliko starejših voznikov, pri katerih se vid, še posebej po 40. letu, naravno slabša. Nekateri vozniki imajo predpisana očala za vožnjo že dosti prej, kar pa se lahko med dolgotrajnim nošenjem in neustrezno kakovostjo pokaže tudi v obliki glavobolov, mrščenjem pogleda in mencanjem oči. 

Po 40. letu vsem začne upadati prilagodljivost očesne leče in prej ali slej vsi potrebujemo očala za bližinski vid. Če imamo tudi očala za vožnjo, smo tako postavljeni pred dejstvo, da ali uporabljamo dvojna očala, ena za blizu, druga za daleč ali pa se odločimo za očala s progresivnimi lečami. 


Katera očala so boljša za vožnjo – očala na daleč ali progresivna očala?

Niti očala na daleč niti progresivna očala za vožnjo niso vedno najboljša rešitev. Če uporabljamo ena očala med vožnjo, druga za gledanje na blizu, med vožnjo dobro vidimo na cesto, pogled na armaturo pa ni jasen. Če se odločimo za nakup dražjih, progresivnih očal, s katerimi vidimo tako na blizu kot na daleč, se moramo navaditi njihove uporabe in se zavedati, da progresivna stekla do neke mere izkrivljajo sliko. 

Trajno oster vid

Znotrajočesne leče so v očesu vstavljene trajno, do konca življenja, s tem pa je trajna tudi dosežena vidna ostrina. Potem ko je naravna leča enkrat zamenjana z umetno, namreč nimamo več težav z upadanjem prilagoditve naravne očesne leče, zaradi katere starostna dioptrija sploh nastane in tako se nam dioptrija na blizu ne more več spremeniti. Prav tako ne moremo dobiti sive mrene.

Revolucija: lasersko odstranjevanje okvarjene leče

Starostno daljnovidnost lahko uspešno trajno odpravimo z lasersko operacijo. V tem primeru ne gre za klasično lasersko operacijo, kot jo uporabljamo za odpravo daljnovidnosti in kratkovidnosti, pač pa za operacijo, pri kateri starostno okvarjeno očesno lečo nadomestimo z multifokalno lečo. Te leče uklanjajo svetlobo pod več koti in tako omogočajo oster vid pri gledanju na daljavo in bližino. S to operacijo ne le da se za vedno znebimo očal, z njo lahko odpravimo tudi sivo mreno oziroma preprečimo, da bi jo sploh dobili.


Poseg vstavitve znotrajočesne leče je enostaven in poteka enako kot pri odpravi sive mrene. Najprej se odstrani naravna leča in jo nadomesti z multifokalno znotrajočesno lečo. 

V očesnem centru Morela okulisti za vstavitev multifokalnih leč uporabljamo najsodobnejši laserski sistem Catalys® Precision Laser System. Ta omogoči, da naravno okvarjeno lečo iz lečne ovojnice odstrani robot z zelo preciznim laserskim žarkom in ne več kirurg s kirurškimi instrumenti, kot je to pri klasični operaciji. Največja prednost laserske odstranitve naravne leče je v tem, da laser ležišče leče pripravi z mikronsko natančnostjo, tako precizno, da potem znotrajočesno multifokalno lečo lahko v oko vstavimo na popolnoma optimalni optični osi. Zaradi tega je leča veliko bolj stabilna, hkrati pa tako vstavljena leča omogoča najboljšo ostrino vida in kontrastnost vida. Poseg se izvede na obeh očesih hkrati v kapljični anesteziji, traja pa 10 do 15 minut in je povsem neboleč.

Ostrino vida določa izbira leče

Vse multifokalne (večžariščne) leče, ki jih vstavimo v lečno ovojnico, uklanjajo svetlobo pod različnimi koti in jo tako projicirajo v več žariščnih točk. Na ta način popravijo dioptrijo in astigmatizem ter omogočajo dober vid na daljavo in bližino. Vseeno pa je med njimi razlika. Z nekaterimi lečami bolje vidimo na srednji razdalji, na primer pri delu z računalnikom, pri drugih pa je bolj oster vid na daljavo. Zato izbiro leče vedno prilagodimo potrebam pacienta.


Okrevanje po operaciji

Za operacijo si je treba rezervirati tri ure časa in se dogovoriti za spremstvo, saj takoj po posegu ne boste mogli voziti. Po operaciji sledita še dva kontrolna pregleda, za volan pa lahko sedemo že naslednji dan.  Naročite se na brezplačni pregled in se o možnostih odprave starostne dioptrije posvetujte z našimi zdravniki.

Tehnološki park 21, Ljubljana – Brdo
T: 01 510 23 40
E: info@morelaokulisti.si
www.morela.si

V očesnem centru Morela okulisti za odpravo starostne daljnovidnosti uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo in najbolj kakovostne znotrajočesne leče. V Sloveniji smo prvi center za lasersko odpravo dioptrije z akreditacijo najuglednejše ameriške akreditacijske ustanove za zdravstvene organizacije Joint Commision International.