Za avstrijske avtoceste na voljo tudi digitalne vinjete

Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je začel ponujati digitalne vinjete za leto 2019. Uporabniki jih lahko kupijo preko spletne trgovine (Toll Shop, deluje tudi v slovenskem jeziku) ali preko brezplačne aplikacije ASFINAG.

Za avstrijske avtoceste na voljo tudi digitalne vinjete
POZOR! Digitalna vinjeta je veljavna šele 18. dan po nakupu na spletu.

Tako kot klasična vinjeta, tudi digitalna vinjeta velja od 1. decembra 2018 in bo na voljo kot desetdnevna, dvomesečna in letna. Pri digitalni različici nalepke ni potrebno nalepiti na vetrobransko steklo, saj je s sistemom povezana preko registrske označbe vozila in kamer, ki so povezane v sistem. Klasična vinjeta za na steklo bo na voljo za nakup ob koncu meseca novembra.


Pozor! Digitalna vinjeta je veljavna šele 18. dan po nakupu na spletu. Zaradi varstva pravic potrošnikov tako digitalne vinjete oz. digitalne letne vinjete za cestnino po odsekih ne boste mogli uporabljati takoj po nakupu. V primeru, da ste pravna oseba ta rok za vas ne velja. V primeru, da digitalno vinjeto kupite na avtomatih Asfinanga pa je vinjeta uporabna takoj.

Digitalno vinjeto že lahko kupite na nekaterih bencinskih črpalkah, medtem, ko jo bodo trafike začele prodajati v mesecu novembru. V letošnjem letu ponujajo tudi naročnino na letno vinjeto in cestnino za posamezne odseke. Ta se bo tudi avtomatično podaljševala.


Uporabite javno dostopen register vinjet, da preverite, ali ima vaš avto ali motorno kolo veljavno digitalno vinjeto. Vnos številke registrske tablice in države ali registracije vozila prikaže podatke o vrsti vozila (avtomobilu ali motorju) in veljavnosti povezane vinjete. Če je za številko registrske tablice kupljena tudi cestnina, se navedejo tudi podatki o poti, za katero je bila cestnina kupljena, ter obdobje veljavnosti.

Povezava na spletno prodajalno vinjet: TUKAJ