Volvo Trucks: Zelena luč za sintetično dizelsko gorivo

Pri Volvo Trucks so po dolgotrajnem testiranju obnovljivega sintetičnega dizelskega goriva izdali dovoljenje za uporabo v Euro 5 motorjih, pripravlja pa se tudi certificiranje za motorje Euro 6. Sintetično dizelsko gorivo deluje kot običajno dizelsko gorivo, zmanjšuje pa izpuste CO2 za od 30 do 90 odstotkov.

Volvo Trucks: Zelena luč za sintetično dizelsko gorivo

V letu 2013 so pričeli pri Volvo Trucks v sodelovanju s Renova, DHL Freight in OKQ8 izvajati testiranja, da bi tako določili, kako se v praksi obnese uporaba sintetičnega dizelskega goriva in kako ta vpliva na moč motorjev in njihovo zmogljivost. Šest tovornjakov, ki so bili opremljeni z motorji Euro 5 so bili dnevno v uporabi, v dveh letih pa so prevozili več kot milijon kilometrov.

Praktični testi so pokazali, da sintetično dizelsko gorivo v naših motorjih odlično obnese, zato ga je moč uporabljati kot običajno dizelsko gorivo. Poleg tega pa je omenjeni gorivi moč med seboj tudi mešati,« je dejal Tobias Bergman, produktni vodja za alternativna goriva in hibride pri Volvo Trucks.

Sintetično dizelsko gorivo je proizvedeno iz obnovljivih virov, kot so rastlinske in živalske maščobe, oziroma repično olje ali klavnični odpadki. Gorivo se lahko natoči na obstoječih bencinskih servisih, uporablja pa isto vrsto rezervoarjev in črpalk kot običajno dizelsko gorivo.