VIDEO: Domača predstavitev - Mercedes-Benz Actros

Podjetje Autocommerce je na slavnostnem dogodku v svojih prostorih slovenski javnosti predstavilo novega Actrosa. Ta se lahko pohvali z do 5 odstotki nižjo porabo kot njegov predhodnik, skozi celotno hitrostno območje lahko vozi delno avtonomno, je bolje interaktivno povezan, poleg tega ima namesto vzvratnih ogledal kombiniran sistem kamer in zaslonov. Ima tudi sistem za nadzor mrtvega kota, ki zaznava tako ovire, ob katere bi lahko ob zavijanju trčili, kot tudi kolesarje in pešce.

Domača predstavitev: Mercedes-Benz Actros
Kot pravijo predstavniki podjetja Autocommerce, naj bi v letošnjem letu nove lastnike dobilo približno 200 Actrosov.

Največja optična sprememba je odsotnost običajnih vzvratnih ogledal, ki sta ju nadomestila nosilca s kamerama. Tako kot pri običajnih ogledalih je tudi nosilca kamer možno premikati naprej oziroma nazaj, kameri pa sliko prenašata na dva 15-palčna barvna zaslona z ločljivostjo 720 x 1920 pikslov, ki sta nameščena na A-stebričkih. Odsotnost ogledal poskrbi za boljši pregled naprej, medtem ko kamere izboljšajo vzvratni vidni kot.  Druga zunanja optična sprememba so prednji žarometi. Ti so sedaj na vrhu obdani s svetlobno linijo in serijskimi dnevnimi lučmi LED. Poleg tega novi sistem zajema zasenčene in dolge luči kot tudi meglenke. Na zunaj je možno ločiti tudi različne vrste opreme. Tako je na primer na voljo tudi paket z videzom karbona in posameznimi dodatki. 

Damjan Cirman, direktor prodaje gospodarskih vozil Mercedes-Benz in Rasto Oderlap, direktor podjetja Autocommerce d.d., zastopnika vozil Mercedes-Benz za Slovenijo.


Armaturna plošča skoraj brez stikal

Še največ sprememb je doživela nova armaturna plošča, ki je spremenjena v veliki meri. 10-palčni zaslon na sredini armaturne plošče je zamenjal običajne tipke. Pod njimi so tudi tipke za hiter dostop do funkcij (osvetlitev, hlajenje, gretje, telefon), vse funkcije pa prav tako možno opravljati preko na dotik občutljivega zaslona. Do vseh funkcij pa je prav tako možno dostopati preko tipk na desni strani volanskega obroča. Tipke na levi strani pa so namenjene upravljanju funkcij na osrednjem zaslonu armaturne plošče. Ta ne prikazuje zgolj hitrosti in vrtilne frekvence motorja, temveč tudi tlak v pnevmatikah in osno obremenitev. Mobilne naprave je možno priklopiti preko dveh USB-vtičnic, poleg tega je možna istočasna uporaba dveh mobilnih naprav hkrati. Sistem podpira tudi Android Auto in Apple Carplay. Digitalni tahograf DTCO in kartica Fleetboard omogočata shranjevanje 6 različnih profilov voznikov. 


Delno avtonomna vožnja

Novi Active Drive Assist omogoča pri vseh hitrostih delno avtonomno vožnjo, namenjen pa je predvsem uporabi na ravnih cestah in avtocestah ter situacijah Stop & Go. Zaradi uporabe radarja in kamere sistem omogoča nastavljanje razdalje do vozila pred nami. Prav tako je možno nastaviti pozicijo vozila na voznem pasu (levo, desno ali sredina). Minimalna širina voznega pasu morda biti med 3,2 do 4,5 metra. Vgrajeni sistem Active Brake Assist nosi oznako pete generacije (ABA 5). Ta naj bi reagiral še hitreje, deluje pa do hitrosti 50 km/h. V primeru, da sistem zazna možnost trčenja v pred nami vozeče vozilo ali da bi pešec prečkal vozišče, sistem naprej optično in akustično opozori voznika. Nato začne zavirati s 50-odstotno močjo. Če voznik še vedno ne reagira pa vozilo samodejno zavira s polno močjo do popolne ustavitve. 


Za večjo varnost kolesarjev

Sistem Side Guard Assist deluje do hitrosti 36 km/h. Ta sistem nadzoruje celotno sovoznikovo stran (tudi pri kompoziciji dolžine 18,75 metra) in prepozna kolesarje, pešce in ovire, kot so semaforji in prometni znaki, v katere bi vozilo ob zavijanju lahko trčilo. Opozorilni sistem naprej deluje optično z rdečim trikotnikom na zaslonu vzvratnega ogledala, nato se na sovoznikovi strani sproži akustični signal. Sistem deluje tudi ob menjavi voznih pasov, takrat pri hitrosti do 90 km/h. 

Za pet odstotkov varčnejši

Na avtocestah naj bi novi Actros v primerjavi s svojim predhodnikom privarčeval do tri odstotke, med vožnjo po lokalnih cestah do pet odstotkov goriva. Zmanjšanje porabe je rezultat uporabe kamer namesto vzvratnih ogledal, aerodinamičnih izboljšav in izboljšanega delovanja tempomata in sistema Predictive Powertrain Control. Slednji deluje s pomočjo satelitsko podprtega sistema za sledenje, uporablja pa natančne cestne karte kot tudi podatke o topografiji, kotu ovinkov, križiščih in krožiščih. 


Tudi s pogonom na zemeljski plin

Nobenih trdnih delcev, manj CO2 in tišje delovanje – to so prednosti motorjev na plin. Novi Actros je tako na voljo tudi kot NGT-različica (Natural Gas Technology) z vrstnim šestcilindrskim motorjem (M 936 G) in serijskim avtomatskim menjalnikom Wandler. Motor razvije 302 KM, za plin pa so na voljo štirje 145-litrski rezervoarji, opcijsko je možno naročiti še štiri 100-litrske rezervoarje. V osnovni naj bi to zadostovalo za razdalje do 250 kilometrov. 

Podatki o vozilu stalno na voljo

Mercedes-Benz Uptime omogoča pregled in nadzor nad podatki vozila v realnem času, s čimer je možno predčasno odkriti nastanek okvar in predvideti servisne intervale. Sedaj so v istem sistemu na voljo tudi podatki o prikolici. Nadaljnjo optimizacijo zagotavlja uporaba aplikacije Fleetboard Manager. Ta prenaša za vozni park pomembne podatke in pomaga prepoznavati preveliko porabo goriva. 

Od pomladi 2019 dalje

Prvi »slovenski« Actrosi naj bi po naših (in seveda tujih) cestah zapeljali v mesecu juniju, kar nekaj vozil pa naj bi bilo tudi že naročenih. Kot pravijo predstavniki podjetja Autocommerce, naj bi v letošnjem letu nove lastnike dobilo približno 250 Actrosov

Fotogalerija