Slovenija gostila izbor Coach Euro Test 2021

Med 6. in 9. septembrom je v Sloveniji potekal izbor Coach Euro Test 2021, na katerem je mednarodna žirija strokovnih novinarjev med štirimi kandidati izbrala mednarodni turistični avtobus leta 2022!

2021-bus-143small
Za naziv Coach of the year 2022 so se v letošnjem izboru potegovali avtobusi VDL Futura FDD2-141, Setra S 511 HD, Neoplan Cityliner in Volvo 9700DD.


Slovenija je na Bledu gostila evropsko združenje novinarjev strokovnih založniških hiš s področja avtobusnih prevozov in turistične mobilnosti. Slovenski član žirije in soorganizator dogodka je strokovna revija Transport & Logistika (založba Tehnis Media). Slovenija in revija Transport & Logistika sta od leta 2015 del mednarodne žirije Coach Euro Test. Žirija evropskih novinarjev vsako leto izmenično izbira mestni ali turistični avtobus leta. Ustanovljena je bila leta 1989 in je takrat štela 12 novinarjev iz prav toliko držav, medtem ko jo danes sestavlja 22 vodilnih evropskih medijev iz avtobusnega področja. Od leta 1989 se tako vsako leto izmenično podeljujeta nagradi Bus of The Year ali Coach of The Year, ki v svetu avtobusov uživata izredno velik ugled. Obenem je to tudi najvišje priznanje, ki ga lahko prejme posamezni proizvajalec avtobusov za ustvarjalnost in inovativnost na področju razvoja svojih modelov. Proizvajalci avtobusov na izbor praviloma prijavijo svoje najnovejše in najbolj izpopolnjene modele, s čimer nagrada še dodatno nakazuje na visoko kakovost produktov v tej panogi. Prvo podeljeno nagrado je leta 1990 prejel proizvajalec Neoplan za model Metroliner Carbondesign in sicer na sejmu Busworld v Kortrijku. Sedaj pa se nagrade Coach of The Year podeljujejo na sejmu v Bruslju.Nagrada Bus of The Year se podeljuje na sejmu IAA v Hannovru. Poleg že omenjenih izborov smo leta 2017 uvedli še dodatno kategorijo in sicer Minibus of The Year. Nagrada za ta izbor se podeljuje na sejmu FIAA v Madridu. Pred izbiro zmagovalca pa morajo vsi kandidati prestati intenzivna preizkušanja na Minibus, Bus ali Coach Euro Testu, kjer se po predstavitvah proizvajalcev natančno beležijo parametri kot so pospeševanje, zaviranje, merjenje emisij hrupa in izpustov. Seveda žirije avtobuse intenzivno preizkusi tudi v cestnem prometu, kjer beležijo podatke o udobju in varnost vsakega posameznega kandidata. Letošnje preizkušanje turističnih avtobusov je prvi dan (ponedeljek, 6. septembra) potekalo na letališču Lesce, kjer so bile opravljene tehnične meritve. V naslednjih dveh dneh (torek, 7. september, in sreda, 8. september) so člani žirije opravili testne vožnje na relaciji Bled - Ptuj - Bled in Bled - Portorož - Bled. Zadnji dan (četrtek, 9. septembra) pa je žirija na strokovnem zasedanju na Bledu preučila rezultate in izbrala zmagovalno vozilo, ki bo prejelo naziv Coach of The Year 2022.

Za naziv Coach of the year 2022 so se v letošnjem izboru potegovali avtobusi Neoplan Cityliner, Setra S 511 HD in dvonadstropna avtobusa VDL Futura FDD2-141 ter Volvo 9700DD. Vse avtobuse poganjajo najnovejši Euro 6 motorji, na slovenskih cestah pa ste jih lahko občudovali do četrtka, 9. septembra, ko se ponovno vrnili v matične tovarne.


Fotogalerija