Prevozniki ministru Vrtovcu: potrebujemo subvencije in kredite

Prevozniki so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca na seji Upravnega odbora sekcije za promet pri OZS seznanili z najbolj perečimi problemi v sektorju transporta. Izrazili so pričakovanje, da bodo krediti SID banke čim prej na voljo, dodatno pomoč pa pričakujejo tudi avtobusni prevozniki, ki jih je epidemija covid-19 najbolj prizadela.

foto
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je uvodoma pohvalil sodelovanje zbornice z ministrstvom.

Uvodoma je člane UO Sekcije za promet pri OZS nagovoril predsednik OZS Branko Meh: »Problemi se rešujejo z vlado in  z resornimi ministri, zato je zelo pomembno, da imamo takšne ministre, ki razumejo obrt in podjetništvo. Že več deset let si prizadevamo za tretjo razvojno os. Sedaj se je končno pričelo premikati, s čimer smo seveda zadovoljni.«

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je uvodoma pohvalil sodelovanje zbornice z ministrstvom. »Avtobusnim prevoznikom smo skušali z ukrepi pomagati, vendar ne bo nikoli več tako, kot je bilo. Trume Kitajcev ne bodo prišle v Benetke, da bi jih mi potem peljali v Postojnsko jamo. Vlada lahko pomaga še z enim PKP-jem, vendar bo to zadnji. Situacija v turizmu in letalstvu bo drugačna. Zato je treba razmišljati o prilagoditvi sektorja,« je prepričan Vrtovec. Glede infrastrukturnih projektov pa je dejal: »Mi drugi tir potrebujemo, a moramo obenem razviti logistično dejavnost. Na tretji razvojni osi delamo, koliko hitro se da. Pri tem nas ovirajo civilne iniciative, ki nam ne dovoljujejo začetka gradnje na južnem delu. Ta birokracija torej duši tudi nas.« 

Da dobro sodelujejo z ministrom, je potrdil tudi predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek, ki je predstavil ključne predloge sekcije za pomoč sektorju cestnega prometa. »Pričakujemo subvencije za sektor cestnega transporta za nakup okolju prijaznejših tovornih vozil in subvencioniranje razgradnje starejših avtobusov in tovornih vozil. Prav tako moramo preučiti možnosti za lažje prehajanje meje slovenskih in hrvaških mejnih prehodov. Ponovno pa naj se imenuje medresorska delovna komisija za reševanje problematike slovenskih prevoznikov zaradi dolgih čakalnih dob za tovorna vozila in avtobuse na mejnih prehodih,« je predloge sekcije za promet strnil Pišek, ki je opozoril tudi na previsoke globe pri cestninjenju. Minister je obljubil sestanek z DARS-om, na katerem bi rešili tudi to vprašanje.  

Prevozniki so ministra opozorili, da še vedno čakajo na kredite SID banke. Vrtovec je dejal, da je storil vse in da je to zdaj stvar ministra za finance. »Gre za 10 milijonov sredstev. Pogodba s SID banko je pripravljena in usklajena, a sedaj nam mora ministrstvo za finance prenakazati ta sredstva na našo postavko. V roku dveh tednov bi lahko prišlo do izvedbe,« je pojasnila vodja direktorata Monika Pintar Mesarič, generalna direktorica Direktorata za kopenski promet.