Koronavirus: kako pravilno očistiti telefon?

Verjetno besed o trenutno najbolj "popularnem" koronavirusu Covid-19 ni potrebno izgubljati. Večina primerov virusa Covid-19 je blagih, vseeno pa je najbolj zaskrbljujoče to, da virus potuje zelo hitro.

Koronavirus: kako pravilno očistiti telefon?
Virus Covid-19 na steklu vašega pametnega telefona preživi do kar 96 ur ali celo štiri dni na sobni temperaturi.

Razloge za to gre iskati tudi v pametnih mobilnih telefonih, saj lahko virus Covid-19 na steklu vašega pametnega telefona preživi do kar 96 ur ali celo štiri dni na sobni temperaturi. Te ocene temeljijo na podatkih, zbranih med izbruhom SARS-a leta 2003, ko je svetovna zdravstvena organizacija izvedla obsežno analizo. Oba virusa, torej SARS in Covid-19 pa sta genetsko gledano bratranca.

Zaradi tega so pri podjetju Apple posodobili navodila za čiščenje in vzdrževanje tako pametnih mobilnih telefonov iPhone kot drugih njegovih naprav, kot so iMac, iPad, iPod in druge. Ta odslej priporoča oziroma dovoljuje uporabo 70 odstotnega alkohola (izopropanola) oziroma posebne dezinfekcijske robčke. Podjetje Apple priporoča tovrstno čiščenje na trdih površinah naprave, kot so ohišja, zasloni ali tipkovnice, izogibati pa se moramo notranjosti naprave ali katerekoli odprtine. Na ta način bi lahko še dodatno pripomogli k preprečevanju širjenja novega virusa.

Podjetje Apple je nova navodila za čiščenje njegovih naprav objavila na njegovi spletni strani. Ta so na voljo na spletni povezavi TUKAJ