Kako se zaščititi pred koronavirusom

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili navodila za ravnanje v zvezi z novim koronavirusom za zaposlene v notranjem in mednarodnem prometu (avtobusni in železniški promet, dejavnost organiziranih prevozov oseb, itd.).

Navodila za zaposlene v notranjem in mednarodnem prometu
Navodila za zaposlene v notranjem in mednarodnem prometu

Splošne informacije o bolezni
Bolezen COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, se lahko kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Splošni preventivni ukrepi za zaščito zaposlenih in potnikov
Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • Če je možno, poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Zagotoviti je potrebno primerne pogoje za vzdrževanje osebne higiene (npr. ustrezna opremljenost in čiščenje sanitarij). 

Navodila za ukrepe pri potnikih, ki prihajajo s tveganih področij in imajo simptome, značilne za SARS-CoV-2

Če se na zaposlene obrne potnik, pri katerem so se v 14 dneh po vrnitvi z območij s povečanim tveganjem za prenos koronavirusa SARS-CoV-2 (območja so objavljena na naslednji povezavi) pojavili bolezenski znaki, kot so vročina, kašelj, občutek težkega dihanja, mu svetujemo, da se presede v del vozila, kjer bo vsaj 1,5 metra oddaljen od ostalih potnikov, v kolikor je to mogoče. Izogiba naj se tesnim stikom z drugimi ljudmi ter upošteva osnovna higienska priporočila.  Po telefonu naj kontaktira svojega izbranega zdravnika oziroma zdravstveno službo ter ob tem navede podatek o potovanju ter simptome, zdravnik pa bo podal nadaljnja navodila.

Čiščenje in razkuževanje prostorov

V primeru, da v vozilu ni bilo osebe s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, zadostuje običajno čiščenje prostorov. Za čiščenje površin uporabimo vodo in čistilna sredstva, ki jih navadno uporabljamo.