Gre tja, kamor ne gre noben dostavnik

MAN Truck & Bus je v Avstriji predstavil kombi za prej nepredstavljive naloge. Kombi TGE 3.180 4x4 je opremljen s posebnim pogonom na gosenice. To mu omogoča, da tudi pozimi vozi po zasneženih pobočjih ali blatnih travnikih, na primer do planin, hotelov ali vlečnic.

man-tge-4x4-raupe-innsbruck-01
Na terenu se gosenice uporabljajo od hitrosti 25 do 50 km/h in običajno v 1. do 3. prestavi 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

"Vozite po snegu in to je čudovito," pravi Martin Zeller, vodja podružnice MAN Truck & Bus v Innsbrucku. Servisno podjetje, ki ga upravlja, je uresničilo pretvorbo običajnega cestnega transporterja v terensko »zverino«. "TrackSystems - razvijalec in proizvajalec kompletov gosenic - ima tudi sedež na Tirolskem in skupaj smo želeli pokazati, da ta nenavadna kombinacija deluje tudi z modelom MAN TGE," pravi Zeller.

Terenski transporter lahko na primer uporabljajo upravljavci vlečnic v gorskih regijah. Ker gre za kombi TGE s skupno 8 sedeži in vozniškim sedežem, lahko transporter prevaža ljudi in blago. Zahvaljujoč uporabi gosenic lahko se lahko z njim oskrbuje oddaljene alpske pašnike tudi pozimi ali se uporablja za udoben prevoz gostov do zasneženega alpskega hotela. Predelavo z gosenicami je na voljo za celotno ponudbo dostavnih vozil, zato jo je moč uporabiti tudi za vse ostale izvedbe modela TGE.

Montaža gosenic traja največ eno uro

Montaža ali demontaža poteka kot menjava koles in za to ni potrebno obiskati delavnice. Povezovalna plošča, pritrjena z originalnimi kolesnimi vijaki, vzpostavlja povezavo z osmi. Preprosta predelava omogoča uporabo kombija skozi vse leto: gosenice pozimi, pnevmatike poleti. Dodatna masa v primerjavi s pnevmatikami znaša približno 300 kilogramov. Širina TGE-ja se poveča na 2,40 metra.

Na terenu se gosenice uporabljajo od hitrosti 25 do 50 km/h in običajno v 1. do 3. prestavi 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. Podvozje Seikel vozilo dvigne za približno 3 centimetre zaradi česar lahko ta opravlja naloge na ekstremnem terenu. Tudi pri pogonu na gosenice vozilo zavira s kolutnimi zavorami. Kljub temu pa vožnja z gosenicami po cesti ni dovoljena.

Fotogalerija