Prvi električni dostavnik MAN eTGE za Henkel Maribor

Podjetje Henkel Maribor prevzelo prvi električni dostavnik MAN eTGE s čimer postavlja nov mejnik na področju dostavne logistike v urbanih središčih Slovenije. Gre namreč za prvi električni dostavnik v Sloveniji, ki se bo uporabljal v komercialne namene in bo hkrati s pridobljenimi izkušnjami iz vsakodnevnega dela drugim pomagal na poti do trajnostne dostavne logistike.

f-01
Z zamenjavo dostavnih vozil na dizelski pogon z električnim dostavnim vozilom bo podjetju Henkel Maribor uspelo svoj ogljični odtis na letni ravni znižati za med 1,5 in 2 toni.

Henkel Maribor s prvim električnim dostavnikom MAN eTGE postavlja slovensko dostavno logistiko v urbanih središčih na novo raven

Henkel Maribor, kot vodilno podjetje na področju trajnostnega razvoja, ki ga vključuje v vse dejavnosti poslovanja, s prvim električnim dostavnikom sedaj postavlja na novo raven tudi področje logistike. Električni dostavnik MAN eTGE je tako nova pridobitev službe, ki skrbi za tehnično oskrbo v podjetju, vozilo pa bo namenjeno predvsem za prevoz rednih in interventnih nabav potrošnega materiala, dostavo testnih vzorcev institucijam in podobne naloge, ki so bile do sedaj opravljene s pomočjo vozil na dizelski pogon. Z zamenjavo dostavnih vozil na dizelski pogon z električnim dostavnim vozilom bo podjetju Henkel Maribor uspelo svoj ogljični odtis na letni ravni znižati za med 1,5 in 2 toni. S prvim električnim vozilom v svojem voznem parku v podjetju dokazujejo, da vestno sledijo zastavljeni trajnostni viziji in hkrati stopajo na novo pot električne prihodnosti, v kateri si želijo odpreti vrata čim večji uporabi vozil na električni pogon, ne samo v dostavnem, pač pa tudi v tovornem prometu. Zaenkrat v podjetju še nimajo lastne polnilne postaje, a ker vozilo MAN eTGE omogoča polnjenje na običajni 230 V vtičnici, to ne bo predstavljajo problema. Uporaba električnih vozil predvsem v mestnih urbanih središčih, kjer se koncentracija prometa giblje v visokih številkah, je nujna rešitev za dvig kakovosti bivanja, zato so v podjetju Henkel Maribor ponosni, da so naredili prvi korak k uporabi čiste energije tudi v dostavni logistiki, ki predstavlja dober del prometa v mestih.

»V podjetju Henkel Maribor smo popolnoma zavezani svoji trajnostni strategiji, ki ji sledimo na vseh ravneh delovanja. Ponosni smo, da smo kot prvi v Sloveniji uspeli v svoj vozni park umestiti električno dostavno vozilo, s katerim bomo še dodatno oklestili ogljični odtis našega podjetja in prispevali k čistejši prihodnosti naše regije. Veseli nas, da smo za uresničitev tega cilja moči združili z zanesljivim partnerjem, podjetjem MAN Truck & Bus Slovenija, ki je ustvarilo popolno vozilo za začetek naše električne misije. Z električnim dostavnikom MAN eTGE želimo pokazati, da uporaba električnih vozil v logistične namene prinaša veliko prednosti, predvsem pa pomeni velik korak k trajnostni prihodnosti, ki bi zagotovo morala biti eden izmed osnovnih ciljev vsakega podjetja. Komaj že čakamo, da ga preizkusimo!« je ob primopredaji vozila dejal Christof Vollstedt, direktor družbe Henkel Maribor d. o. o. in vodja proizvodno-oskrbovalne verige.

„Trajnostni razvoj in varovanje podnebja: za Henkel Slovenija to niso samo prazne besede, ampak z dejstvi podprta dejanja! Z našim novim električnim kombijem MAN eTGE so dobili pravega partnerja na poti k vodilnemu položaju na področju trajnostnega razvoja. Vozili in dostavljali bodo BREZ škodljivih izpustov in popolnoma tiho, tudi v mestna območja, zaprta za običajna vozila, in to kadarkoli – podnevi in ponoči. Zdaj lahko celo natovarjajo in raztovarjajo v zaprtih prostorih! Povsem novi MAN eTGE je prav tako zanesljiv in prostoren kot vsi drugi preizkušeni MAN-ovi kombiji. Vozne lastnosti, udobje in varnost dosegajo najvišje standarde. Če upoštevamo bistveno nižje obratovalne stroške - še zlasti pri energiji in vzdrževanju ter razpoložljive subvencije, skupni stroški našega nagrajenega električnega kombija niso nič večji kot pri različici z dizelskim motorjem. Z veseljem in ponosom predajam prvi eTGE našemu odličnemu partnerju, družbi Henkel Slovenija! Stopimo skupaj v električno mobilnost." Claus Wallenstein, direktor družbe MAN Truck & Bus Slovenija.

Električni dostavnik MAN eTGE

Statistično gledano 70 % lahkih gospodarskih vozil v urbanih okoljih prevozi manj kot 100 km na dan. Tudi povprečne hitrosti takega prometa so nizke. MAN eTGE tako ponuja idealno rešitev za uporabo električnih dostavnih vozil v mestih. eTGE je namenjen segmentom, ki večinoma delujejo v mestnih območjih, kot so paketne storitve, obrtna podjetja, trgovci na drobno in komunalne službe. Njegov doseg do 140 km povsem zadošča za veliko večino opravil. Za polnjenje z izmeničnim tokom so na razpolago različne možnosti s polnilnim kablom ter stensko omarico. Najhitrejše pa je polnjenje na hitri polnilni postaji. Tam boste le v 45 minutah napolnili akumulatorje do 80 % njihove zmogljivosti.

Poleg privlačne cene ima električni dostavnik še napredno serijsko opremo ter 8-letno garancijo za akumulator in je tako izjemno privlačen paket za vstop v električno mobilnost.

Ob upoštevanju bistveno nižjih obratovalnih stroškov – predvsem energije in vzdrževanja ter subvencij, nagrajeni električni MAN eTGE na koncu ne stane več kot dizelski. MAN-ova električna dostavna vozila se že uspešno uporabljajo v številnih evropskih mestih (Berlin, Dunaj, Paris, Oslo, Ostermudigen …). Odzivi prvih strank pa so izjemno pozitivni.