Enotedenski nadzor hitrosti in več kot 3000 kršitev

Med 12. in 18. avgustom 2019 je na slovenskih cestah potekala vseevropska akcija Hitrost, v okviru katere so policisti preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti. V tem času so ugotovili kar 3.048 kršitev.

hitrost
Policija

Od 3.048 kršitev jih je bilo 334 storjenih izven naselja, 222 kršitev na avtocestah in hitrih cestah, 2.492 kršitev pa v naselju. Policisti so 207 voznikom izrekli le opozorila.

Namen akcije je bil umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno najpogostejši vzrok najhujših prometnih nesreč, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali celo izgubijo življenje.

Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Voznike zato pozivamo, naj se na pot odpravijo spočiti, naj gredo na pot pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjajo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!