Varnostni jopič, ki samodejno sproži klic v sili

Scania je predstavila pameten in povezan varnostni jopič, ki se avtomatsko osvetli pri izstopu iz kabine. Pameten jopič se imenuje C-me. V Evropi sta prevoz in skladiščenje tretja najpogostejša delovna dejavnost, povezana z nesrečami s smrtnimi posledicami.

Pameten in povezan varnostni jopič
Danska študija je potrdila, da se med vozniki tovornjakov dogajajo padci z višin, ki so posledica tega, da voznik zgreši stopnico ali izgubi ravnotežje.

Scania je predstavila pameten in povezan varnostni jopič, ki se avtomatsko osvetli pri izstopu iz kabine. Pameten jopič se imenuje C-me. V Evropi sta prevoz in skladiščenje tretja najpogostejša delovna dejavnost, povezana z nesrečami s smrtnimi posledicami. Danska študija je potrdila, da se med vozniki tovornjakov dogajajo padci z višin, ki so posledica tega, da voznik zgreši stopnico ali izgubi ravnotežje. Senzor, vgrajen v C-me ovratnik, samodejno zazna, kdaj voznik izstopi iz kabine in avtomatsko prižge osvetlitev jopiča. Ta je lahko po izbiri enakomerna ali utripajoča. Senzor zazna tudi, če je voznik po hitrem neprostovoljnem gibanju, kot je padec, neaktiven. To sproži povezano aplikacijo, ki vozniku omogoča, da pošlje besedilno opozorilo na vnaprej določeno številko za klic v sili, pri tem pa prenese svoj GPS-položaj. Se pravi, če voznik pade zunaj tovornjaka in postane neaktiven, bo senzor v jopiču C-me samodejno sprožil klic na pomoč. V delu so dokončna preverjanja delovanja, jopič pa bi naj bil na voljo pri prodajalcih Scania od sredine leta 2019.