Avtodom prihodnosti

VisionVenture, ki sta ga ustvarila BASF in HYMER, je skorajda produkcijski vpogled v prihodnost kombijev. Z uporabo razvojnega strokovnega znanja ustvarjalnega centra BASF so ustvarili nov razred kombijev, ki vključuje lahko konstrukcijo, neodvisnost, potovalne izkušnje in oblikovanje.

Avtodom prihodnosti
V konceptnem avtodomu so uporabili več kot 20 visokozmogljivih materialov in novo tehnologijo barvanja.

Vozilo so konec avgusta premierno predstavili na sejmu Caravan Salon v nemškem Düsseldorfu. Zdaj pa je BASF na sejmu K2019 prav tako v Düsseldorfu predstavil VisionVenture.

V konceptnem avtodomu so uporabili več kot 20 visokozmogljivih materialov in novo tehnologijo barvanja. BASF in HYMER uporabljata različne inovativne lahke materiale in procese tako v notranjosti kot zunanjosti avtodoma, ki zagotavljajo večje udobje, hkrati pa vozilo naredijo bolj robustno. VisionVenture postavlja tudi nova merila na področju oblikovanja, in sicer s kombiniranjem plastike z naravnimi materiali, kot sta konoplja in skrilavec. Vizijo sodobnega potovanja zaokrožajorešitve za upravljanje energije, toplotne izolacije in električnih komponent, prilagojeni pa so tudi paket ukrepov za preprečevanje hrupa in vibracij ter več kot 100 3D-natisnjenih komponent. 

Pristop lahke konstrukcije

Samonapihljiva mansarda VisionVenture je prva na svetu in ena izmed najbolj presenetljivih funkcionalnosti avtodoma. Napihne se v manj kot 60 sekundah in poveča bivanjski prostor bolj kot kdajkoli prej. Prevleka Elastollan® na strehi ustvarja zunanjo steno, odporno proti vodi in vetru, ter zagotavlja miren nočni spanec pri prijetni temperaturi. Blazine in vzmetnice v VisionVenturu bodo tudi v najbolj vročem dnevu ostale prijetno sveže in hladne. Temperaturno uravnavanje namreč omogoča učinek razpršilnega gela Elastocoat® C, ki se učinkovito oprime vseh PU pen in se lahko nanese na različne površine vzmetnic, in sicer na različnih mestih in pri različnih debelinah.Združevanje naravnega kamna v notranjosti z lahko konstrukcijo še nikoli ni bilo mogoče. Toda to se bo spremenilo, zahvaljujoč razvoju Veneo Slate®, ki je izdelan s pomočjo kompaktnega, nepenastega poliuretanskega Elastacoata. Ta svetovna inovacija ima izjemno lahek tanek premaz iz skrilavca, ki z dodanim le 1 milimetrom zagotavlja prihranek prostora in fleksibilnost. Elastoflex®, poliuretanska pena, omogoča podobne funkcionalnosti. Z edinstveno kombinacijo naravnih materialov in plastike ta enako lahek material uporablja strukturo konopljinih vlaken, in sicer za izdelavo vrat omare in kuhinjskih čel. Tako kot Veneo Slate se lahko uporabi pri okroglih in ukrivljenih površinah, kar odpravi potrebo po težkih alternativah, kot sta les ali iverna plošča.

BASF je uporabil vrsto tehnik 3D-tiskanja, da je lahko realiziral več kot sto komponent za notranjost in zunanjost avtodoma VisionVenture, vključno z oblogami za okrove koles, deli karoserije, senčniki pri svetilkah, ročaji, kljukami in držali za tablične računalnike. Ne glede na to, ali so sestavni deli veliki ali majhni, trdi ali mehki, ojačani z ogljikovimi vlakni ali prozorni, neobdelani ali pobarvani, je ta digitalna metoda proizvodnje hitra in stroškovno učinkovita rešitev za posamezne dele in majhne serije. 3D-natisnjeni okrovi koles in druge komponente avtodoma VisionVenture so zaščiteni s poliuteransko prevleko Elastocoat C, ki zagotavlja trajno zaščito pred madeži, praskami ali udarci kamenja.

Neodvisen, trajnosten in pameten

Resnična svoboda temelji na neodvisnosti. In prav to VisionVenture omogoča s pametno uporabo materialov za upravljanje energije, izolacije in električnih komponent. 

BASF je v VisionVenture prvič združil svoja inovativna visokozmogljiva izolacijska materiala SLENTEX® in SLENTITE®. Trdni material SLENTITE se uporablja v hladilni opremi, vratih, profilih okenskih okvirjev in pod tlemi. Lahko ga enostavno razrežemo na različne velikosti, poleg tega pa zagotavlja potrebno stabilnost za uporabo pri terenskih vozilih. Visoko učinkovite, varne in prostorno varčne lastnosti SLENTEX-a zagotavljajo toplotno zaščito akumulatorja, motornega prostora, pečice in kuhalne plošče v VisionVenturu. Visoko zmogljiv izolacijski material je zaradi svojih negorljivih lastnosti zelo učinkovit pri preprečevanju iskrenja. Oba materiala pa imata še eno skupno prednost, in sicer ne kažeta nobenih sledi obrabljenosti čez čas uporabe. Polaromatski visokozmogljivi poliamidi družbe BASF, znani pod blagovno znamko Ultramid® Advanced, so še posebej lahki in močni. Ta skupina izdelkov ima izjemne toge in trdne lastnosti, tudi če so izpostavljeni visokim temperaturam. Poliamidi ohranjajo tudi svojo mehansko stabilnost, zaradi česar so idealni za uporabo v motorju ali motornem prostoru. Ultramid Advanced T1000 in Ultramid Advanced N sta dodatno odporna proti hidrolizi, zato sta odlična izbira za cevovod v kuhinjah in kabinah za prho avtodoma VisionVenture.

Močni poudarki – zunaj in znotraj

VisionVenture je oblikovalsko izjemno močen. K udobnemu počutju v avtodomu ključno prispeva Haptex®, poliuretanski sistem za imitacijo usnja, ki ga najdemo po vsej notranjosti. Ta material je prijetno mehek ter je na voljo v različnih barvah in teksturah. Prav tako je izjemno enostaven za čiščenje in ne vsebuje organskih topil. Na vrhu sta dve viseči svetilki z difuzorji iz prosojnega materiala Ultramid Vision. Poleg usmerjenega žarka svetlobe na mizo, lučke, ki se skrivajo v stropu, ponujajo tudi osvetlitev celotne notranjosti. Ultramid Vision je odporen proti praskam in izjemno odporen proti kemikalijam.Zunanji premaz VisionVenture je prav tako novost. Zaradi funkcionalnih razlogov so avtodomi običajno bele ali krem barve, da bi se izognili poletnemu pregrevanju. HYMER in BASF s svojim sivo-zelenim avtodomom VisionVenture dokazujeta, da bo v prihodnosti osebna izbira veljala tudi pri barvah. Barva temelji na tehnologiji temperaturnega upravljanja Chromacool. Ta je na voljo v najrazličnejših barvah; odseva sončno infrardečo svetlobo in tako zmanjšuje nabiranje toplote v karoseriji vozila. To pasivno upravljanje temperature pomeni, da se segrevanje površine vozila zmanjša za do 20 °C, temperatura v notranjosti pa pade celo za 4 °C. Tako je potrebne manj energije za klimatsko napravo, kar pomaga zmanjšati porabo goriva oziroma povečati ponudbo električnih vozil.

Maksimalno udobje – na cesti in na plaži

VisionVenture poskrbi, da nikoli ni treba žrtvovati izjemnega udobja. Za to je odgovoren celoten paket inovativnih materialov družbe BASF, ki so jih oblikovalci in inženirji ustvarili na povsem nove in presenetljive načine.

Infinergy®, ki je v prvi vrsti povezan s tekaškim čevljem Energy Boost znamke adidas, se v VisionVenturu prvič pojavi v črni barvi. Na stopnicah in okvirju ležišča ekspandirani termoplastični poliuretan (E-TPU) omogoča razbremenitev pritiska skupaj s prijetno estetiko. Kot povezovalni modul drži skupaj letvice v rešetkastem podstavku in tako ponuja individualno prilagodljivo podlago vzmetnice. Ta učinek se ohranja tudi v primeru neprekinjene obremenitve, kar je znano kot odboj ('rebound').Da bi bilo potovanje kar se da sproščujoče, so blazine in vzmetnice, ki so v VisionVenturu, prav tako udobne kot tiste, ki jih imate doma. Pomnilni učinek fleksibilne pene CosyPUR® zagotavlja optimalno udobje, poliuretanski material pa ima posebne lastnosti, ki jih je mogoče nastaviti s pomočjo celične morfologije od ultramehke do viskoelastične. Material je tudi zračen in se lahko strojno pere, svoje lastnosti pa ohrani tudi po dolgotrajni uporabi.

BASF in HYMER sta pripravila tudi prilagojen paket NVH (hrup, vibracije, okretnost) za avtodom VisionVenture. Kompakten, mikrocelični poliuretan Cellasto® se uporablja za zmanjšanje vibracij in blokiranje hrupa v notranjosti, pogonu ali podvozju. Razvijalci so posebej za terenske avanture opremili VisionVenture z rešitvijo Cellasto za zmanjševanje vibracij in konstrukcijsko podporo podvozja, ki združuje varnost vožnje z dinamiko in udobjem.