VIDEO: Postal je inteligenten, inovativen in interaktiven

Mercedes-Benz Sprinter že od svoje prve predstavitve, daljnega leta 1995 velja za model, ki v svojem segmentu postavlja nova merila. In tudi zadnja generacija pri tem prav nič ne zaostaja. Mercedes-Benz s predstavitvijo novega Sprinterja uvaja najvišjo stopnjo povezljivosti imenovano Mercedes PRO connect, inovativne asistenčne in varnostne sisteme, široko ponudbo različnih izvedb, kot tudi popolnoma na novo zasnovan multimedijski sistem MBUX, ki postaja stalnica v novih Mercedes-Benzovih modelih. Na voljo je več kot 1700 variant, tretja generacija Sprinterja pa bo zagotovo zadovoljila raznovrstne zahteve kupcev.

Novi Mercedes-Benz Sprinter

Z novo, tretjo generacijo Sprinterja pri Mercedes-Benzu zaznamujejo prehod od proizvajalca vozil do proizvajalca, ki zagotavlja celostne transportne in mobilnostne rešitve. In novi Sprinter je prvi model, s katerim zaznamujejo adVANce filozofijo in ki v uporabo in na cesto prinaša rešitve prihodnosti. S povečano učinkovitostjo, ki je posledica uporabe internetne povezljivosti. Z najnovejšo stopnjo povezljivosti in storitvami Mercedes PRO connect, novi Sprinter postaja del vedno bolj priljubljenega slogana »Internet of Things«. Enostavnejši nadzor voznega parka in optimizirano komuniciranje med upravljalci voznih parkov in vozniki, so med drugim tiste inovacije, ki poenostavijo vsakodnevno delo in ga naredijo učinkovitejšega. In kot smo to lahko med testnimi vožnjami v okolici Amsterdama preizkusili tudi sami, predstavlja tovrsten način zagotovo prihodnost konkurenčnega upravljanja voznega parka.

Vse vodi v povezljivost

Na voljo bo osem različnih paketov povezljivosti. Ob predstavitvi, ki je predvidena za začetek letošnjega poletja, bodo Mercedes PRO Connect rešitve (nadzor voznega parka, lokacijske storitve, nadzor vozila, voznika) predstavljene v 19 evropskih državah. Rešitve vključujejo tudi elektronske potne naloge, ki jih je nato mogoče izvoziti za kasnejšo uporabo. Nove storitve je možno uporabiti z novim MBUX multimedijskim sistemom, ki uporablja na dotik občutljive HD zaslone do velikosti 10,25 palcev in intuitivno glasovno upravljanje.  

Na voljo je več kot 1700 različnih izvedb, ki se med seboj razlikujejo po obliki šasije, pogonih, kabinah, dolžinah, skupno dovoljeni masi in tovornemu prostoru. S tovrstno ponudbo se novi Sprinter uvršča med izredno prilagodljiva vozila za vse zahteve. Na voljo so tako različice za gradbeni sektor pa vse do luksuzno opremljenega vozila za prevoz potnikov.

Nov pogon na prednji kolesni par

Z novim Sprinterjem prihaja tudi pogon na prednji kolesni par in novi menjalniki. Preverjenemu  konceptu z zadnjim pogonom ali pogonom na vsa štiri kolesa se je pridružil tudi pogon na prednji kolesni par, s katerim se v primerjavi s predhodnim modelom poveča nosilnost vozila za 50 kilogramov. Obenem se tudi zniža višina nakladalnega prostora (-80 mm), s čimer je natovarjanje in raztovarjanje lažje. Kot novost sta tudi dva na nova menjalnika za prednji pogon. Devetstopenjski avtomatski menjalnik in šeststopenjski ročni menjalnik.  

Tudi armaturna plošča predstavlja nove mejnike v tem segmentu vozil. Je ergonomsko oblikovana in dobro pregledna, s čimer zagotavlja prijeten delovni prostor za voznika. Izboljšave vključujejo ergonomično oblikovane sedeže, brezstični zagon motorja (keyless) in izboljšano klimatsko napravo. Bolj praktičen je tudi tovorni prostor, preoblikovani kolesni loki in do skrajne višine uporabna notranja višina v kombinaciji s sprednjim pogonom povečujejo uporabnost tovornega prostora.

Dovolj prostora in nosilnosti

Maksimalna prostornina znaša 17 kubičnih metrov in največja nosilnost do 5.5 tone. LED osvetlitev notranjosti zagotavlja boljšo vidljivost, zadnja krilna vrata pa se sedaj odpirajo še enostavneje. Na izredno visokem nivoju je tudi stopnja varnosti. Med varnostno opremo med drugim spada tudi kamera za vzvratno vožnjo, ki je aktivna tudi med tem, ko so odprta zadnja vrata, 360-stopinjski sistem za parkiranje, kot tudi senzor za dež z inovativnim sistemom Wet Wiper, ki stalno moči površino pod brisalci, kadar je to potrebno. Tekočina za pranje stekel se namreč dovaja po rokah brisalcev, s čimer je zagotovljen stalen pogled na cesto. Kabinski prostor nudi dovolj prostora za od 2 do 19 potnikov, začetna različica nudi prostor za 2 osebi v kabini oziroma 20 sedežev pri največji različici (19 + 1). S sistemom Easy Mounting lahko sedaj ena oseba pri različici Tourer individualno odstrani in namesti sedeže, s čimer je upravljanje postalo še enostavnejše.

Generalno gledano je novi Sprinter odličen približek dostavnega vozila, ki daje občutek vožnje v osebnem vozilu, z visoko stopnjo serijske in dodatne opreme pa je vožnja z njim postala še bolj prijetna. Številne povezljivostne rešitve, med katere spada tudi govorno upravljanje MBUX sistema, in nadzor voznega parka Mercedes PRO Connect so tiste lastnosti, ki novega Sprinterja uvrščajo v sam vrh ponudbe dostavnih vozil.

Fotogalerija