V Sloveniji smo zelo naklonjeni avtonomnim vozilom

Raziskava je pokazala, da bi se dobra tretjina med vožnjo z avtonomnim vozilom počutila prijetno, kar je nad evropskim povprečjem. Dodatno je večina prepričana, da so avtonomna vozila bolj varna od vozil z vozniki.

V Sloveniji smo zelo naklonjeni avtonomnim vozilom

V Goodyearu so med Slovenci s pomočjo klepetalnega robota Goodyja (angleško »chatbot«)opravili digitalno raziskavo, s katero so preučevali, kakšen je naš odnos do avtonomnih vozil. Ko so izsledke primerjali z evropsko študijo, ki so jo skupaj z londonsko šolo za ekonomske in politične vede (LSE) v drugi polovici preteklega leta izvedli v 11 evropskih državah, so ugotovili, da smo Slovenci izredno naklonjeni avtonomnim vozilom. Kar 36 % sodelujočih je namreč izrazilo, da bi se med vožnjo v avtonomnem avtomobilu počutilo prijetno, kar je visoko nad evropskim povprečjem, ki znaša 26 %. Na lestvici smo se Slovenci pri tem vprašanju sicer uvrstili na isto mesto kot Nemci, pred Špance (31 %) in Poljake (29 %). 

Slovenci smo nadpovprečno sprejemljivi tudi do sobivanja z vozili prihodnosti, saj nas je zgolj 8 % mnenja, da si avtonomni avtomobili ne morejo deliti ceste s klasičnimi, medtem ko je med državami, sodelujočimi v evropski študiji, ta odstotek precej višji. Najbolj skeptični na temu področju so Italijani, saj jih je slaba polovica (45 %) prepričanih, da sobivanje vozil z in brez voznika na isti cesti ne bo delovalo, njim pa sledijo Francozi (42 %) in Srbi (38 %).

Dobra polovica zaupa avtonomnim vozilom

Rezultate raziskave gre pripisati temu, da je zaupanje v avtonomna vozila med Slovenci zelo visoko. 55 % vprašanih namreč meni, da so avtonomna vozila zaradi odsotnosti napake človeškega faktorja varnejša od tistih, ki jih upravljajo vozniki, med tem ko je povprečje sodelujočih evropskih držav 43 %.

Goodyear v sklopu evropske platforme ThinkGoodMobility raziskuje nekatera ključna področja, ki oblikujejo prihodnost mobilnosti, z namenom, da bi izsledki pomagali vsem relevantnim stranem pri skupnih prizadevanjih za uspešno uvajanje avtonomnih vozil prihodnosti.