V 25 letih prodali 30.000 Tourismov

Zgodba o uspehu avtobusa Mercedes-Benz Tourismo se je začela leta 1994, ko so predstavili model O 350 Tourismo in ta je hitro postal uspešnica. Le deset let po lansiranju je Tourismo že praznoval posebno obletnico s serijo "Edition 10.000". Jeseni 2006 ga je nadomestila druga generacija. Pred dvema letoma (leta 2017) so na trg poslali že tretjo generacijo, ki je še varčnejša, bolj ekonomična, udobnejša in uporabnejša.

V 25 letih prodali 30.0000 Tourismov
Mercedes-Benz je s trenutnim Tourismom predstavil nekaj novih asistenčnih sistemov. Active Brake Assist 4 je edini asistent za zaviranje v sili za avtobuse, ki samodejno zavira v primeru naleta vozil pred seboj, zaznava stacionarne in premične ovire, prav tako prepozna tudi pešce.

Mercedes-Benz Tourismo je najbolj prodajani turistični avtobus v vsej Evropi. Sedaj pa so izročili tudi jubilejni 30.000 model, ki ga je prejelo Poljsko avtobusno podjetje RAF TRANS iz Varšave. Rafał Jańczuk, generalni direktor poljskega avtobusnega podjetja RAF TRANS, je ob prevzemu 30.000 Tourisma povedal: "Mercedes-Benz Tourismo je resnično vsestranski. Tourismo je za podjetja pravi gospodarski čudež, plus za potnike, voznik pa vozi varen in udoben avtobus".RAF TRANS upravlja s turističnimi prevozi, medkrajevnimi rednimi linijskimi linijami in VIP shuttli. Imajo okoli 220 avtobusov, Mercedes-Benz Tourismo pa predstavlja hrbtenico njihovega voznega parka. 

Ekonomičen, varen in udoben
Pri RAF TRANS so namenil velik poudarek ekonomičnosti, varnosti in udobju. V 12,3 metra dolgem turističnem avtobusu je na voljo oprema, kot so Active Brake Assist 4 (sistem za zaviranje v sili), elektronski stabilnostni program ESP, avtonomni inteligentni sistem tempomata ART, Lane Assistant (ohranja smer vožnje) z Attention Assist, ki voznika opozarja na utrujenost. Potniki sedijo na udobnih sedežih Travel Star Eco z udobnim oblazinjenjem Luxline. Voznikov delovni prostor Comfort Plus ima tudi usnjen večfunkcijskim volanom. Avtobus poganja visoko učinkoviti šestvaljni bencinski motor Mercedes-Benz OM 70 z 290 kW (394 KM).Mercedes-Benz je s trenutnim Tourismom predstavil nekaj novih asistenčnih sistemov. Active Brake Assist 4 je edini asistent za zaviranje v sili za avtobuse, ki samodejno zavira v primeru naleta vozil pred seboj, zaznava stacionarne in premične ovire, prav tako prepozna tudi pešce. Sideguard Assist zazna pešce in kolesarje v desnem mrtvem kotu, o tem pa opozori voznika.

S štirimi modeli dolžin od 12,3 m do 14,0 m ter izbiro dvo- ali triosne različice ima Tourismo nekaj, kar ustreza skoraj vsem zahtevam. Možnost je izbirati tudi med dvema različnima armaturnima ploščama "Basic Plus" ali "Comfort Plus".