Tri tisoč prehitrih v enem tednu

Med 15. in 21. aprilom 2024 je po vsej državi potekala preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, 19. aprila pa je v okviru akcije potekal še maraton nadzora hitrosti. Policisti so v tem času med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 3.008 prekoračitev, od tega 441 na cestah izven naselja.

Hitrost - radar
Hitrost - radar | Foto: Policija

V petek, 19. aprila 2024, je v skoraj vseh evropskih državah potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu je pridružila tudi Slovenija. Tega dne so policisti med 6. in 18. uro na vnaprej objavljenih lokacijah poostreno preverjali hitrost voznikov in samo ta dan ugotovili 1.173 prekoračitev hitrosti (od skupno 3.008), od tega 247 prekoračitev na cestah izven naselja (od skupno 441).

Med maratonom nadzora hitrosti so zasačili kar nekaj prehitrih voznikov, ki so z objestno vožnjo ogrožali svoje življenje in življenja drugih. Tako je bila vozniku osebnega avtomobila znamke BMW na regionalni cesti izven naselja, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 80 km/h, izmerjena hitrost 192 km/h. Drugemu vozniku, ki je vozil osebni avtomobil znamke Porsche, pa so na avtocesti, na delu, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 100 km/h, izmerili hitrost 189 km/h.

Hitrost - radar

Ne gre prezreti niti voznice osebnega avtomobila, ki se je v maraton nadzora hitrosti kljub temu, da je bil nadzor napovedan in da so bile vse lokacije meritev javno objavljene, pripeljala brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim osebnim avtomobilom z nameščenimi odtujenimi registrskimi tablicami in za nameček še pod vplivom alkohola - kar 0.77 mg/l alkohola je imela v izdihanem zraku, bila pa je tudi pod vplivom prepovedanih drog. Seveda ji policisti vozniškega dovoljenja niso mogli odvzeti, saj ga ni imela. Zato pa je bilo voznici zaseženo vozilo, zoper njo pa je bil za vse storjene prekrške podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, za storjeno kaznivo dejanje, povezano z uporabo odtujenih registrskih tablic na vozilu, pa je bila podana še kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo.