Tovornjaki bodo sami plačevali cestnino, parkirišča...

V okviru pilotnega projekta se pri podjetju Daimler Trucks lotevajo nečesa povsem novega v prevozniškem svetu. Vsakemu tovornjaku bi radi nadeli digitalno identiteto, s katero se bo lahko tovornjak identificiral pred drugimi napravami. Zraven tega bo opremljen s posebno digitalno denarnico, ki bo tovornjaku omogočala, da na primer sam plača svojo cestnino. Nekaj takšnega bi še pred nedavnim pričakovali le v znanstvenofantastičnih filmih, kot kaže pa bo to kmalu postala naša realnost.

Tovornjaki bodo sami plačevali cestnino, parkirišča...
Unikatna digitalna identiteta tovornjaka se imenuje Truck-ID - z njo se lahko tovornjak unikatno identificira. Zraven digitalne identitete pa je na tovornjak vezana tudi digitalna denarnica, ki jo imenujejo Truck Wallet.

V podjetju Daimler Trucks se neprestano trudijo izboljšati digitalizacijo svojih tovornjakov. Njihov cilj je, da pametni tovornjaki pomagajo vozniku in ga tako razbremenijo vsakodnevnega stresa. Tako delovni procesi postajajo učinkovitejši in varnejši. Eno področje razvoja digitalizacije je sposobnost, da tovornjak sam avtonomno komunicira z drugimi napravami in izvaja pravno zavezujoče transakcije, kot je na primer plačilo. V ta namen so razvili unikatno digitalno identiteto tovornjaka, ki jo imenujejo Truck-ID. Z njo se lahko tovornjak unikatno identificira. Zraven digitalne identitete pa je na tovornjak vezana tudi digitalna denarnica, ki jo imenujejo Truck Wallet.


Tovornjak bo sam plačal cestnino

Gre za celostno platformo, v katero bo preko spleta povezanih več aplikacij. Vsaka naprava, ki bo vključena v sistem, bo imela nameščeno aplikacijo, ki bo znala prebrati digitalno identiteto tovornjaka. V praksi je zadeva videti nekako tako: voznik se s tovornjakom pripelje na cestninsko postajo, kjer je treba plačati cestnino. Cestninska postaja je opremljena z aplikacijo, ki je del Daimlerjeve platforme in nemudoma prepozna identiteto tovornjaka. Tako se je tovornjak s svojim Truck-ID-jem predstavil drugi napravi in sedaj lahko z njo komunicira. Po obojestranski potrditvi identitete, cestninska postaja tovornjaku pošlje svoj zahtevek za plačilo cestnine in naveden znesek. Sedaj tovornjak poseže v svojo digitalno denarnico. Avtorizira plačilo cestnine in nakaže navedeni znesek. Ko cestninska postaja prejme nakazilo, tovornjaku odpre zapornico in voznik lahko nadaljuje vožnjo. Vse to se zgodi v nekaj sekundah, vozniku pa medtem ni treba storiti prav ničesar.

Več o prihodnosti plačevanja pa si preberite v septembrski številki revije Transport & Logistika