Razkrita Goodyearova konceptualna pnevmatika Eagle-360

Goodyear je predstavil vizionaren koncept pnevmatike Eagle-360 z edinstveno obliko krogle in možnostjo 360 stopinjskega obrata, ki je namenjena avtonomnim avtomobilom prihodnosti. Pnevmatike so z vozilom povezane preko magnetne levitacije, vgrajeni senzorji pa beležijo razmere na cesti ter jih posredujejo samemu avtomobilu in z namenom povečevanja varnosti tudi drugim vozilom.

Razkrita je Goodyearova konceptualna pnevmatika Eagle-

Goodyear je na mednarodnem ženevskem avtomobilskem sejmu 2016 predstavil vizijo pnevmatike prihodnosti, ki se s svojo sferično obliko bistveno razlikuje od oblike današnjih pnevmatik. Inovativna oblika, ki temelji na 117 letih izdelave pnevmatik, ponazarja Goodyearovo vizijo prihodnosti ter prinaša navdihujočo rešitev za čas, ko bo avtonomna vožnja postala nekaj običajnega. Glede na raziskave podjetja Navigant Research lahko namreč pričakujemo, da bo do leta 2035 na svetu prodanih 85 milijonov avtonomnih vozil letno.

Goodyearove konceptualne pnevmatike Eagle-360 so s karoserijo vozila povezane preko magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini. Slednje zagotavlja udobnejšo vožnjo in zmanjšano raven hrupa. Obenem je posebna oblika Goodyearove Eagle-360 prilagojena zahtevam avtonomne mobilnosti in je ključna pri zagotavljanju večje okretnosti vozila, saj se pnevmatika lahko giblje v vseh smereh, kar prispeva k večji varnosti potnikov. Aktivna tehnologija pnevmatiki omogoča, da tudi v tveganih razmerah, kot so poledica ali nepričakovane ovire na vozni površini, zmanjšuje možnost zdrsa in tako pomaga pri ohranjanju varne smeri vožnje. Hkrati sferična oblika zagotavlja bočno gibljivost, kar pomeni, da lahko vozilo obide oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje. Eagle-360 omogoča obrate za kar 360 stopinj in se lahko uspešno spopada s prostorskimi omejitvami pri parkiranju.

Pnevmatika omogoča povezovanje z vozilom in povečuje varnost

Eagle-360 prinaša tudi možnost povezovanja z vozilom, kar izboljšuje pogoje vožnje pri avtonomnih avtomobilih. V konceptualno pnevmatiko so vgrajeni senzorji, ki beležijo stanje na cesti, vključno z vremenskimi razmerami in vozno površino, zbrane podatke pa posredujejo do samega avtomobila in tudi do ostalih vozil, kar povečuje varnost na cesti. Senzorji ob pomoči Goodyearove tehnologije za spremljanje obrabe tekalne plasti in tlaka beležijo ter uravnavajo tudi obrabo pnevmatik, s tem pa omogočajo večje število prevoženih kilometrov.

S posnemanjem narave do optimalnih voznih lastnosti

Elementi oblike konceptualne pnevmatike Eagle-360 temeljijo na načelu biomimikrije oz. posnemanja narave, ki ga Goodyear pogosto uporablja pri svojih konceptih. Tekalna plast pnevmatike tako oponaša vzorec možganske korale, njeni večsmerni bloki in kanali pa pripomorejo k varnemu stiku s podlago. Pri oblikovanju dna kanalov so se v Goodyearu zgledovali po spužvi, ki je v suhem stanju bolj čvrsta, mokra pa mehkejša. Inovativna tekstura absorbira vodo na cesti in jo s pomočjo centrifugalne sile odvaja izpod tekalne površine, s tem pa zmanjšuje nevarnost akvaplaninga in zagotavlja optimalne vozne lastnosti. 

Pri razvoju konceptualne pnevmatike so v Goodyearu velik poudarek namenili varnosti, saj bodo imele pri avtomobilih, ki so zmožni samostojne vožnje, pnevmatike kot poglavitna povezava s cesto še toliko pomembnejšo vlogo. Prav tako so tudi izsledki raziskave J. D. Power 2015 U. S. Tech Choice pokazali, da imajo potrošniki pri avtonomnih avtomobilih največ pomislekov glede tehnoloških možnosti za zagotavljanje varnosti

Kako naj bi se guma uporabljala pa si poglejte na sledeči povezavi