Prvi hibridni dirkalni tovornjak na Dakarju

Prvič v svoji zgodovini je prestižni reli Dakar potekal v Savdski Arabiji, kjer bo najverjetneje potekal tudi prihodnjih pet let. Tekmovalce je letos čakalo 12 dni težkih terenskih preizkušenj, ki so skupaj zajemale kar 9.000 km dolgo pot.

Prvi hibridni dirkalni tovornjak na Dakarju
Čeprav gre za hibridni tovornjak, dizelski motor še vedno predstavlja glavni pogon, ki se večino časa uporablja na dirki.

Za letošnji reli Dakar je podjetje Renault Trucks skupaj s svojo dirkalno ekipo MKR Technology razkrilo pravo ekskluzivnost, prvi hibridni dirkalni tovornjak, imenovan Renault Truck C 460. Vozilo so zasnovali že dve leti nazaj in ga na Češkem preizkušali v popolni tajnosti. Čeprav gre za hibridni tovornjak, dizelski motor še vedno predstavlja glavni pogon, ki se večino časa uporablja na dirki. Dodatek električnega motorja pa tovornjaku omogoča takojšen pospešek, kar se odlično izkaže pri izstopanju iz drobnega peska. Prav tako sistem za pridobivanje električne energije z zaviranjem omogoča varčevanje z zavorami. Zraven hibridnega tovornjaka, pa sta pod okriljem ekipe Renault Trucks nastopila še dva tovornjaka K 520.

Fotogalerija