Prva dva Volva LNG podjetju Sigr Bizjak

Podjetje Volvo Trucks & Bus Slovenija je danes prevozniškemu podjetju Sigr Bizjak d.o.o. predalo v uporabo prvi vozili Volvo FH 460 4 x 2 -LNG s pogonom na utekočinjen zemeljski plin (LNG).

Prva dva Volva LNG podjetju Sigr Bizjak
Predstavnik podjetja Volvo Slovenija, Matjaž Cigale je predal ključe novih vozil Nataši Pogačnik, izvršni direktorici skupine Sigr Bizjak iz Jesenic.

To je pomembna prelomnica tako za podjetje Sigr Bizjak, kot tudi za Volvo Slovenija, saj se na ta način obe podjetji, vsaka na svojem področju, pridružujeta k zmanjševanju negativnih vplivov na okolje. Tovrstni pogoni namreč v povprečju znižajo klasični izpust CO2 za približno 20 odstotkov. 


Druga pomembna zadeva, kar se tiče tehnologije in podjetja Volvo, pa je inovacija, ki njihov pogon ločuje od konkurence. Izgorevanje namreč ne poteka po klasičnem vžigu plina s svečko, temveč po kompresijskem dizelskem principu, ki omogoča enak navor plinskega motorja kot pri »dizelskem bratu«.V ta namen je vozilu dodan manjši rezervoar za dizelsko gorivo. Takšen način pogona omogoča vožnjo v zasilnem režimu (s hitrostjo do 10 km/h), če vozilu zmanjka plina.

Volvo je po poizkusni proizvodnjiletos pričel s serijsko proizvodnjo vozil na LNG pogon in pričakuje, da bo za tovrstna vozila razmeroma veliko zanimanje, še posebno v predelih, kjer je dovolj velika gostota plinskih polnilnic. V prihodnjem mesecu lahko v Slovenijipričakujemo naslednja vozila Volvo na LNG pogon. 


Podjetje Sigr Bizjak, ki ima 80-letno prevozniško tradicijo, spada med največja in najnaprednejša tovrstna podjetja v tem delu Evrope. Večino prevozov z rezanim cvetjem in zelenjavo opravi na relaciji Nizozemska - jugovzhodna Evropa. Predvidena relacija za novi vozili na pogon LNG je na relaciji preko Avstrije in Nemčije, kjer je dovolj polnilnic, poleg tega pa so vozila na utekočinjen zemeljski plin na nemških avtocestah oproščena cestnine, kar bo tudi deloma upravičilo ekonomski nakup teh vozil, ki so do tretjine dražja od klasičnih dizelskih. 

Fotogalerija