Posodobitve za 2016

Pri novih modelih v letu 2016 ponuja MAN svojim strankam vsestransko izboljšano opremo modela TGX D38. Kot vodilni model je že vnaprej določen za suvereno in učinkovito vožnjo pri nizkih obratih. MAN je pri svojem paradnem konju dosledno postavil v ospredje skupne stroške lastništva (TCO): Pogonski sklop modela TGX D38 se nenehno razvija in je tako od poletja 2015 opremljen z menjalnikom nove generacije MAN TipMatic TX z razširjenimi funkcijami za več udobja. EfficientCruise uporablja pri novi generaciji modelov še več funkcij, ki pomagajo pri varčevanju z gorivom.

MAN

EfficientCruise in EfficientRoll

Od predstavitve GPS tempomata EfficientCruise na tržišču, sistem navdušuje kupce in strokovne medije s svojo vozniku prilagojeno usmerjenostjo, podrobnim prikazom poti in približno 6-odstotnim prihrankom pri porabi goriva. MAN je prodal že okrog 9000 vozil s sistemom EfficientCruise.

MAN je pri sistemu EfficientCruise še dodatno izboljšal prilagoditev hitrosti s pomočjo predvidevanja. Pri modelih generacije 2016 sistem krmili tudi funkcijo za kotaljenje EfficientRoll in tako združuje prednosti obeh sistemov. Novi EfficientCruise vklopi kotaljenje v povezavi s funkcijo EfficientRoll takrat, ko slednje resnično zmanjša porabo goriva. Zato uporablja sistem shranjene 3-D karte poti.

Novi EfficientCruise poleg tega aktivno in s pomočjo predvidevanja posega v izbiro prestave menjalnika in pred vzponom pravočasno prestavi v ustrezno nižjo prestavo, da lahko premaga vzpon brez prekinitve vlečne moči. Pri kratkih vzponih vozilo, če je le mogoče, prepreči pretikanje v nižjo prestavo. Zaradi dodatnega varčevanja z gorivom prestavi menjalnik že ob koncu vzpona v višjo prestavo.

Osnova sistema je pregled poti, ki uporablja podatke s 3-D kart, shranjenih v računalniku vozila in določanje položaja s pomočjo satelitskega signala. Z njegovo pomočjo lahko tovornjak samodejno vozite s pomočjo predvidevanja, kar pomeni, da bo pred vzponom vozilo vzelo zalet, pred koncem vzpona pa pustilo, da se samo »odkotali« čez vrh vzpona. Z uporabo sistema EfficientCruise pri daljinskih prevozih in dostavnem prometu, se lahko poraba goriva tovornjaka zmanjša tudi za šest odstotkov, pri čemer ostane čas vožnje nespremenjen. Ta pomočnik pomaga vozniku pri vožnji v daljinskem prometu tako, da prevzame zahtevno nalogo – pravilno predvidevati, kdaj je potrebno odvzeti ali dodati plin.

V praksi uspešno preizkušeno upravljanje pomočnika se v generaciji 2016 ni spremenilo: V okviru hitrosti, ki jo nastavi voznik ter ene od štirih stopenj odstopanja, izračuna EfficientCruise primerno hitrost za vožnjo po klancu navzgor in navzdol s čim manjšo porabo goriva, ter jo prilagodi trenutni hitrosti vožnje. Območje odstopanja od nastavljene hitrosti lahko voznik kadarkoli prilagodi voznim okoliščinam. Štiri v praksi preizkušene stopnje olajšajo vozniku izbiro primerne nastavitve. Pri vklopu je privzeta vrednost vedno 3. stopnja, ki ustreza odstopanju +/- 7 km/h. 4. stopnja omogoča pri redkem prometu več manevrskega prostora navzgor in navzdol, stopnji 1 in 2 pa sta uporabni pri gostejšem prometu.

Kupci lahko izbirajo med celo vrsto funkcij pogonskega sklopa, ki povečajo udobje. Prispevajo k temu, da je TGX D38 ob veliki moči še posebej učinkovit:

  • Tipalo za merjenje nagiba in Active Damping (aktivno dušenje): S pomočjo nameščenega tipala za merjenje nagiba, upošteva TGX D38 pri izbiri prestave tudi konfiguracijo cestišča. Še zlasti pri speljevanju poišče pogonski sklop vedno pravo prestavo – na strmini, pri praznem ali polno obremenjenem vozilu. Veliko prestavno območje menjalnika in na novo razvita regulacija sklopke prispevajo k odličnim lastnostim pri speljevanju in ranžiranju. Nova funkcija „Active Driveline Damping“ (aktivno dušenje pogonskega sklopa) omogoča »mehko« speljevanje tudi v najtežjih pogojih. Deluje tako, da proticiklično pulzirani regulator sklopke duši nihanje pogonskega sklopa.
  • Ranžirni način in prosto zibanje: MAN je pri novi generaciji izboljšal ranžirni način vožnje: Skupno delovanje regulacije položaja stopalke za plin in krmiljenja sklopke je nastavljeno še bolj občutljivo, kar pomeni, da lahko na primer voznik na nakladalni ploščadi ali pri natovarjanju izmenljivih zabojnikov na podstavkih še natančneje upravlja svoje vozilo.
    MAN TGX D38 ponuja dodatno funkcijo prostega zibanja. Na zasneženi cesti ali gradbišču se lahko vozilo, ki obtiči, lažje izvleče. Če je funkcija vključena, se sklopka zelo hitro razklene, ko voznik popusti stopalko za plin. Ob ponovnem pritisku na stopalko plina se sklopka sklene. Tako lahko voznik z občutkom osvobodi vozilo, ki je obtičalo. Izbira primerne prestave poteka v tem primeru samodejno, da se zmanjša navor na pogonskih kolesih in prepreči vrtenje koles v prazno.
  • Hitro prestavljanje:  Zaradi posebne prilagoditve med regulacijo motorja, sklopke in menjalnika prestavlja MAN TipMatic TX še hitreje med najvišjimi tremi prestavami – 10. 11. in 12. Tako lahko menjalnik, na primer pri vzponu, hitreje pretakne v nižjo prestavo, in s tem skrajša čas prekinitve vlečne sile. Ohrani se več zagona, vozilo porabi manj goriva.
  • EfficientRoll: funkcija menjalnika EfficientRoll je namenjena rahlo spuščajočim se odsekom avtocest ali magistralnih cest. Tudi na skoraj ravnih odsekih se lahko s kotaljenjem prihrani gorivo, če vozilo samodejno prestavi v nevtralno prestavo in se kotali, namesto da bi motor s svojim zavornim delovanjem zmanjševal hitrost vozila. Nova generacija sistema EfficientCruise samodejno in s pomočjo predvidevanja vklopi EfficientRoll takrat, ko lahko s tem prihrani gorivo.
  • Idle Speed Driving (vožnja z vrtljaji prostega teka): funkcija Idle Speed Driving (vožnja z vrtljaji prostega teka) uporablja velik navor motorja s prostornino 15,2 l že pri nizkih vrtljajih in omogoča, da je počasno kotaljenje udobnejše in porabi manj goriva. Funkcija je še posebej uporabna pri vožnjah z veliko postanki ali pri vožnji proti krožišču. V takih primerih se vozilo pelje v prostem teku in s sklenjeno sklopko, dokler ne začne voznik zavirati.

 

Signal za zaviranje v sili ESS

Signal za zaviranje v sili ESS (Emergency Stopping Signal) pri zaviranju v sili vklopi poleg zavornih luči še vse štiri smerne kazalce s povišano frekvenco utripanja (utripanje pri zaviranju v sili) in tako opozori promet za vozilom na nevarne okoliščine. Poizkusi so pokazali, da pravočasno opozarjanje pomaga pri preprečevanju naletov.

 

Novi sistem za vzdrževanje smeri vožnje – Lane Guard System LGS in ACC

Novi sistem za vzdrževanje smeri vožnje – Lane Guard System (LGS) je opremljen s kamero najnovejše ­tehnologije, ki omogoča bolj natančno zaznavanje voznega pasa in zelo malo neupravičenih opozoril. Pri hitrosti, večji od 60 km/h, nadzoruje LGS položaj vozila glede na vozni pas in opozori voznika pri nenamerni vožnji čez oznake vozišča.

Dodatne funkcije izboljšajo voznikovo udobje. Novi sistem samodejno zazna spreminjanje oznak vozišča: zanesljivo opozorilo se sproži le v primeru, ko lahko sistem zazna desno in levo oznako vozišča in ima vozni pas minimalno širino. Novi LGS prav tako upošteva, da veliko voznikov gospodarskih vozil iz varnostnih razlogov raje vozi bolj na zunanji strani voznega pasa – v državah, kjer poteka promet po desni, torej bolj proti desnemu robu – in kasneje sproži opozorilo na tej strani vozila. Sistem se samodejno prilagodi državam z levim ali desnim prometom. Voznik lahko torej nemoteno uživa v prilagodljivem opozorilnem sistemu.

Tempomat za vzdrževanje razdalje – Adaptive Cruise Control (ACC) na avtocestah in magistralnih cestah z ločnima pasovoma samodejno uravnava hitrost in vzdržuje primerno varnostno razdaljo.

ACC je inteligentna razširitev tempomata, ki upravlja tudi zavorni sistem vozila. Vozniku še zlasti pomaga na dolgih avtocestnih odsekih. Samodejno vzdrževanje primerne varnostne razdalje znatno prispeva k večji varnosti prometa. Novi ACC deluje s pomočjo dveh neodvisnih sistemov – radarja in kamere. Radar zazna spredaj vozeče vozilo in izračuna njegovo hitrost, razdaljo in položaj glede na lastno vozilo. Kamera na vetrobranskem steklu, ki je opremljena s sistemom za neodvisno zaznavanje objektov, spremlja oznake na cestišču. Kamera in radar si nenehno izmenjujeta podatke in jih primerjata. Tako lahko sistem tudi pri zahtevnih prometnih okoliščinah zanesljivo in natančno prepozna spredaj vozeče vozilo. MAN-ov sistem s kamero in radarjem deluje tudi na lokalnih cestah znatno bolj zanesljivo od sistemov, ki uporabljajo le radar.

 

Izboljšan videz: Stilski paketi MAN za TGX

MAN z začetkom leta 2016 uvaja za serijo TGX v izvedbi Euro 6 tri stilske pakete, ki izboljšajo videz vozila in povečajo zanimanje tistih voznikov, ki želijo bolj individualen videz svojega delovnega stroja. Za montažo poskrbijo v tovarni, kasnejša namestitev ni potrebna. Stranka prejme od MAN-a vse na enem mestu, tudi zahtevane vpise v dokumente vozila. 

Stilski paketi Exterieur obsega stopnice, komplet strešnih žarometov, izdelanih iz nerjavnega jekla, strešno hupo na stisnjeni zrak, senčnik in podaljšana vrata. Dodatno lahko ta paket vsebuje prednji in stranski ščitnik iz nerjavečega jekla ter pokrove platišč iz nerjavečega jekla na prvi osi. Manj vpadljiv je stilski paket Basic, ki obsega podaljšanje vrat, senčnik, sireno na stisnjen zrak in kovinski vložek pri nosilcu armature. Stilski paket Plus oplemeniti zunanjost in notranjost MAN-ovega modela TGX. K plemeniti atmosferi v notranjosti pripomorejo usnjene obloge, usnjene sedežne prevleke, večopravilni volan in kovinske obrobe. K opremi zunanjosti spadajo podaljški vrat, senčniki in sirena na stisnjen zrak.

Kot je značilno za pakete, ponujajo slednji strankam cenovne prednosti v primerjavi z naročanjem posameznih delov.