Ozvezdje leva

Če se ob jasni noči zazremo v nebo, lahko kaj kmalu opazimo ozvezdje leva. Ni pa potrebno čakati na noč, da bi leva videli tudi na cestah. Ne glede na model je zaščitni znak vseh MAN-ovih tovornjakov lev na maski. Tega so na masko postavili že leta 1971, ko so prevzeli podjetje Büssing.

MAN

Mi smo tokrat preizkusili kar dva, in sicer TGX 18.480 na domačih cestah in TGX 18.560 po cestah v okolici Münchna. MAN je v novo tisočletje vstopil z zamenjavo serije tovornjakov. Serijo F2000 je zamenjala serija TGA, ki je s seboj prinesla prostorno in udobno kabino, ki še danes ohranja izvorno obliko, ob številnih lepotnih popravkih pa so medtem zamenjali tudi zadnjo črko imena iz A v X.

 

TGX 18.480

Vozilo, ki smo ga preizkusili v Sloveniji, je bilo opremljeno s kabino oznake XLX. Srednja kabina ponuja še vedno dovolj udobja za daljše prevoze. Ima pa tudi nekaj prednosti pred največjo kabino: teža kabine in nižji zračni upor. Ne glede na to, katera kabina je na vozilu, vedno se vanjo povzpnemo preko treh stopnic. Navkljub 120 mm visokemu motornemu tunelu je v notranjosti še vedno 190 cm višine. Vozilo je bilo serijsko opremljeno z eno posteljo, na željo vam vgradijo dodatno, ki pa je po navadi odličen odlagalni prostor. Nad vetrobranskim steklom je konzola s tremi pokritimi odlagalnimi prostori in dvema odprtima. Nad voznikovim prostorom se nahaja še tahograf, poleg njega je prostora še za tri naprave.

Pri tovornjaku ni pomembna samo kabina, pomembno je tudi tisto pod kabino in za njo. Prav v tistem času, ko je na tržišče prihajala serija TGA, so se začeli zaostrovati emisijski standardi vse do sedanjega Euro 6. Če so do Euro 5 pri MAN-u shajali zgolj s sistemom EGR z zadnjim standardom, to sedaj ni več mogoče. Pridružil se je še sistem SCR. Tako so sedaj motorji D20, D26 in D38 opremljeni z obema sistemoma. V našem vozilu je bil vgrajen motor D26 z 12,4 litra delovne prostornine in močjo 353 kW/480 KM ter 2300 Nm navora, kar je tudi najvišja ponujena moč motorja s to delovno prostornino. Več moči in navora je na voljo z novim 15,2-litrskim D38 motorjem, a o njem v nadaljevanju. Za prenos moči skrbi avtomatiziran MAN TipMatic menjalnik z dvanajstimi prestavami. Novi menjalnik je opremljen s tremi dodatnimi funkcijami, s katerimi se povečuje lahkotnost upravljanja z vozilom in znižuje poraba.
Pred začetkom voznik nastavi parametre vožnje. Nastavi parametre pri vožnji z GPS tempomatom in tempomatom za vzdrževanje razdalje. To smo naredili tudi mi in se odpravili na testni krog. S pomočjo Idle Speed Driving smo speljali z mesta skoraj v prostem teku motorja. Menjalnik je prestavljal med 1300 in 1500 vrtljaji na minuto. Prestavljanje poteka gladko, nekoliko bolj se ga čuti le tja do četrte prestave. Tako smo pospeševali do potovalne hitrosti 85 km/h, pri kateri je nadzor prevzel tempomat oziroma elektronika. Sistemi delujejo dobro, le pri prehitevanju je treba nekoliko prej na prehitevalni pas ali pa izklopiti radarski tempomat, da se ne izgublja na hitrosti. Pri klancu navzdol smo imeli nastavljeno hitrost 5 km/h nad potovalno hitrostjo. Če je bilo možno, je menjalnik prestavil v prosti tek, pri prekoračitvi je samodejno prestavil v primerno hitrost in po potrebi zaviral.
Menjalnik se je izkazal tudi na lokalni cesti. Večino poti med Dramljami in Brežicami smo prevozili med 10. in 12. prestavo, kjer novi menjalnik tudi najhitreje prestavlja. Čeprav je možno s pomočjo obvolanske ročice prestavljati ročno, to ni bilo potrebno zaradi odličnega menjalnika in močnega motorja. Mogoče nekoliko zamere prav tej ročici, saj se s pomočjo nje upravlja tudi z retarderjem. Nekoliko neroden pritisk na stikalu na koncu ročice za izklop retarderja lahko vklopi ročni način prestavljanja. Sicer se na displeju zamenjajo simboli pri ročnem prestavljanju, če tega ne pričakuješ, te preseneti. Prav to se je pripetilo nam. Tako nam je zmanjkalo vlečne sile v klanec in sledila je prisilna ustavitev. Posledica je bilo speljevanje z mesta v klancu. Vendar sedaj to ne predstavlja težav, saj je veliko pomagal, kot je pomoč pri speljevanju v klanec. Tri sekunde imate na voljo, da vozilo premaknete z mesta, nato se ta zavora samodejno sprosti. Proti vrhu klanca iz Bistrice ob Sotli smo se dvigali v sedmi prestavi s 1570 vrt./min. in hitrostjo 35 km/h. Vožnja po klancu navzdol s pomočjo tempomata in nastavitve hitrosti spuščanja ni težavna. Tovornjak je sam zaviral in prestavljal navzdol po potrebi. Voznik se tako osredotoča zgolj na cesto. Ostala je še zadnja tretjina poti, katero je bavarski lev ponovno premagal s pomočjo elektronike. Običajni cesti se je dobro zoperstavilo tudi podvozje, čeprav so bile spredaj listnate vzmeti, zadaj pa štiri zračne blazine.

 

Delovni prostor

Voznikov delovni prostor je ergonomičen in močno spremenjen glede na serije pred 15 leti. Največ sprememb je s strani vgradnje sodobnih tehnologij, ki povečujejo varnost in zmanjšujejo porabo. Tako je volanski obroč postal večfunkcijski, zato vozniku ni potrebno dajati rok z volanskega obroča in se lahko osredotoči le na vožnjo. Tik pod volanskim obročem na desni je ročica za upravljanje z retarderjem in menjalnikom. Skozi volanski obroč je dobro vidno polje z merilniki in displejem ter poljem z opozorilnimi znaki. Nekoliko bolj desno v isti ravnini z merilniki je nameščen radijski sistem Man Media Truck (MMT) Advanced z opcijo navigacijskega sistema, nekoliko nižje, ne najbolj pri roki pa so stikala klimatske naprave. Voznik ima s svojega udobnega sedeža z mnogimi nastavitvami dober pregled tako nad instrumenti kot tudi skozi vetrobransko steklo. Dober pogled nazaj mu omogočajo električno nastavljiva in ogrevana ogledala.

 

 

TGX 18.530

MAN z novim motorjem D38 se na cesti takoj opazi in ni dvoma, da gre za najzmogljivejšo različico, saj so ohišja zunanjih ogledal srebrna, na boku pa je jasen napis D38 in oznaka moči, ki se začne s številko 5 ali 6 (520, 560 ali 620). Testno vozilo je bilo opremljeno z največjo XXL kabino, ki ponuja vozniku maksimalno udobje med vožnjo in počitkom. Vozniku je na voljo odličen sedež, ki z gretjem ali hlajenjem ter odlično podporo telesu in hrbtenici ponuja vozniku maksimalno udobje med delom. Optimalen oprijem rok na volan nudi vozniku občutek, da je kapitan svoje cestne križarke. Samo vozilo je opremljeno z obiljem sistemov aktivne in pasivne varnosti, ki pripomorejo k večji varnosti na cesti.

Izjemno vozno dinamiko pa omogoča motor D3876 z 412 kW/560 KM. Moč se skriva v šestih valjih 15,2-litrskega motorja, ki je opremljen z najnovejšo dizelsko tehnologijo. Sistem vbrizgavanja s skupnim vodom proizvaja pritisk goriva do 2500 bar, kar omogoča, da se v valje vbrizga gorivo trikrat: predvbrizg, glavni vbrizg in povbrizg. Le tako se gorivo zmeša optimalno z zrakom. Injektorji preko osmih lukenj vbrizgavajo gorivo v valje s pritiskom 250 bar. Agregat dosega vlečno moč pri nizkih vrtljajih, kar pomeni, da se lahko zadržuje dlje časa v višjih prestavah, to pa zmanjša potrebo po prestavljanju in tako lahko dosega večjo povprečno hitrost na hribovitem terenu.

Motor za doseganje Euro 6 okoljske norme uporablja kombinacijo EGR in SCR sistema. Za hlajenje izpušnih plinov se uporabljata dva EGR hladilnika. Prvi hladi izpušne pline s pomočjo hladilne tekočine iz motornega hladilnika, drugi pa hladi izpušne pline s pomočjo EGR hladilnika. Ko se izpušni plini vračajo nazaj v motor, imajo zaradi takšnega načina hlajenja lahko do 40 odstotkov nižjo temperaturo. Motorji z dolgim gibom bata in posledično majhno vrtilno frekvenco so značilni za gospodarska vozila, saj imajo dolgo življenjsko dobo. Zanimivo je tudi, da je razmerje med dolžino giba bata in premerom bata pri D38 motorju natanko 1,29, kar pomeni, da motor z dolgim hodom bata dosega nižje vrtilne frekvence in posledično daljšo življenjsko dobo. Za takšne motorje pa je značilno tudi, da ustvarjajo velik navor, saj je premer ročične gredi enak polovični vrednosti hoda bata. To pa D 38 dokazuje, saj doseže maksimalen navor že pri vsega 930 vrtljajih na minuto.