Novi električni Kangoo Z.E. - povečan doseg in hitrejše polnjenje

Pol leta po premierni predstavitvi novega električnega Kangooja Z.E. na razstavi motornih vozil v Bruslju je Renault Pro+, specializirani ponudnik Renaultovih vozil za poklicne uporabnike, svoj novi lahki dostavnik predstavil tudi slovenskim novinarjem.

kangoo

Pol leta po premierni predstavitvi novega električnega Kangooja Z.E. na razstavi motornih vozil v Bruslju je Renault Pro+, specializirani ponudnik Renaultovih vozil za poklicne uporabnike, svoj novi lahki dostavnik predstavil tudi slovenskim novinarjem. Predstavitev in poskusno vožnjo so pripravili 6. julija v okolici Pariza.

V primerjavi s prejšnjim električnim Kangoojem ima novi model za več kot 50 odstotkov povečan doseg, to je kar 270 km po standardu NEDC (evropski normativ za merjenje izpustov in porabe goriva oziroma energije); prejšnji model je imel doseg 170 km. V praksi je doseg seveda nekaj manjši, to je do 200 km poleti in do 135 km pozimi (s vklopljeno toplotno črpalko). Novi Kangoo Z.E. ima tako največji doseg med vsemi električnimi lahkimi gospodarskimi vozili.

Najpomembnejša novost, ki je najbolj pripomogla k večjemu dosegu, je povečana kapaciteta baterije in to brez povečanja njenega volumna. Novi akumulator ima zmogljivost 33 kWh, večjo zmogljivost pa so dosegli s povečanjem energijske gostote.

Kangoo Z.E. je dobil tudi nov, energijsko bolj učinkovit elektromotor ter lažjo in naprednejšo elektroniko. Novi elektromotor R60 z močjo 44 kW (60 KM) je izvedenka elektromotorja R75/90 iz modela ZOE. Pomembna novost je tudi toplotna črpalka, povezana s klimatsko napravo, kar omogoča povečanje dosega v hladnem vremenu.

Izboljšano je tudi polnjenje akumulatorja, novi močnejši polnilnik omogoča polnjenje tudi doma s 7 kW moči, za 35 kilometrov dodatne vožnje pa se baterija napolni v eni uri. Tudi novi Kangoo Z.E. je na razpolago v več karoserijskih različicah in od 3 do 4,6 m³ velikim tovornim prostorom ter uporabno nosilnostjo do 650 kg.

Električni Kangoo so kupci zelo dobro sprejeli, od oktobra 2011, ko so ga ponudili kupcem, so jih prodali že več kot 25.000.

Novi Kangoo Z.E. bodo v Sloveniji začeli prodajati letos jeseni.