Kontrole na avstrijsko-italijanski meji

Od 9. julija dalje bo Avstrija na meji z Italijo pričela z izvajanjem pregleda vozil in sicer v sklopu povečanih varnostnih ukrepov med časom njenega predsedovanja EU.

Na Brennerski avtocesti uvajajo cestnino
3. julija je avstrijski premier dejal, da če bo Nemčija uvedla kontrole na meji, bo Avstrija storila isto na svojih južnih mejah in sicer na meji s Slovenijo in Italijo.

Mejni organi bodo kontrole izvajali na brennerskem prehodu, ki velja za najbolj prometno cestno povezavo v Alpah. V lanskem letu je omenjeni prehod prečkalo več kot 2,2 milijona tovornih vozil. Ti ukrepi se bodo izvajali med 9. in 13. julijem, ko bo v Innsbrucku srečanje notranjih ministrov evropske unije in od 17. do 21. septembra, ko se bodo evropski voditelji srečali na neformalnem srečanju v Salzburgu. 

Kot poudarjajo avstrijske oblasti, ta ukrep ni nastal kot odziv na nemška prizadevanja za uvedbo kontrole meje z Avstrijo, temveč je bil planiran že veliko prej. 3. julija je avstrijski premier dejal, da če bo Nemčija uvedla kontrole na meji, bo Avstrija storila isto na svojih južnih mejah in sicer na meji s Slovenijo in Italijo.