Slovenija uvrščena med varne evropske države

Evropski Svet za varnost prometa je v drugi polovici junija objavil Poročilo o stanju varnosti cestnega prometa (PIN) v letu 2017 v 28. državah članicah EU, ki je že drugo leto zapored pokazalo izboljšanje stanja za 2 %, Slovenijo pa uvrstilo med varne evropske države.

Poročilo Evropskega Sveta za varnost prometa Slovenijo uvrstilo med varne evropske države
Relativna sprememba v smrtnih žrtev na cestah (%) med 2010 in 2017 ter prejemnik države PIN nagrade v obdobju 2010-2017

Leta 2017 je na evropskih cestah v prometnih nesrečah izgubilo življenje 25.250 ljudi, kar je 300 manj kot leta 2016 (-2 %) in 6.200 manj kot leta 2010 (-20 %). Čeprav je trend na ravni Evropske unije spodbuden, bo doseganje cilja EU, da se število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah prepolovi  v prihodnjih letih, zahtevno in bo potrebna močna politična volja. Da bi dosegli ambiciozni cilj, bi morale države članice Evropske unije letno zmanjševati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah za 6,7 %. Tako je  Evropska komisija že napovedala nov paket zakonodaje o varnosti v cestnem prometu, ki naj bi zmanjšal število smrtnih žrtev za več kot 2.000 na leto do konca naslednjega desetletja, predvsem na področju standardov vozil in cestne infrastrukture.

Rezultati v letih 2016 in 2017 Slovenijo uvrstili na četrto mesto med državami članicami EU

Estonija je kot najuspešnejša dosegla 32-odstotno zmanjšanje števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, sledijo ji Luksemburg z 22-odstotnim zmanjšanjem, Norveška z 21-odstotnim deležem in Slovenija z 20-odstotnim zmanjšanjem števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Slovenija je od leta 2010 do 2017 uspela zmanjšati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah za 25-odstotkov.

ETSC (European Transport Safety Council) vsako leto podeli nagrado državi, ki ji uspe izrazito zmanjšati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Nagrado je leta 2015 prejela tudi Republika Slovenija za izrazit napredek pri zmanjšanju števila smrtnih žrtev na cestah med letoma 2001 in 2014. V letošnjem letu pa nagrade za napredek pri izboljšanju prometne varnosti ne bodo podelili.

Lansko leto v Sloveniji med najbolj varnimi v zadnjih 60. letih

Lansko leto je bilo, kar se tiče števila smrtnih žrtev v prometnih nesrečah v Sloveniji, med najbolj varnimi v zadnjih šestdesetih letih. V letu 2017 se je na slovenskih cestah smrtno ponesrečilo 104 udeležencev, letu 2016 pa 130 udeležencev. Tudi v prvih petih mesecih letošnjega leta smo zabeležili izboljšanje stanja varnosti cestnega prometa pri številu smrtnih žrtev in številu poškodovanih v prometnih nesrečah. V tem obdobju se je skupaj smrtno ponesrečilo 41 udeležencev, kar je 8 manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, 260 se jih je hudo telesno poškodovalo, kar je 15-odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, za 5-odstotkov pa se je izboljšalo tudi število pri lažje telesno poškodovanih (2.415 oseb). Statistika kaže, da se še vedno največ hudih nesreč zgodi zaradi prehitre ali neprilagojene vožnje.

Evropsko poročilo ETSC s primerjavo med državami EU pokaže, da je Slovenija s 50. smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev dosegla evropsko povprečje in se tako uvrstila med srednje varne države. Agencija za varnost prometa bo v prihodnje pri svojem delu še naprej zasledovala in uresničevala ambiciozne cilje ter si tako prizadevala, da bo Slovenija še naprej napredovala med najbolj eminentne in razvite države.

Mag. Igor Velov, direktor AVP je poudaril: »Rezultati so le pokazatelj tega, da smo na podlagi dosedanjih ukrepov uspeli narediti vidne premike na področju izboljšanja prometne varnosti, in tega uspeha se lahko veselimo. Tako kot smo za ta uspeh zaslužni vsi, ki si prizadevamo za izboljšanje varnosti na slovenskih cestah, pa smo enako odgovorni tudi za uresničitev zastavljenih ciljev do leta 2022 in to je prepoloviti število smrtnih žrtev glede na leto 2013. Zavedati se moramo, da je pred nami zahtevna naloga, za katero bodo potrebni novi ukrepi in še okrepljeno medsebojno sodelovanje«.