Kdaj klicati številko 113 - ta je le za NUJNE primere

Različne policijske enote so od prve potrjene okužbe s koronavirusom v Sloveniji prejele izjemno veliko klicev državljanov, telefoni praktično vseskozi zvonijo. Samo na številki 113 so policisti od 10. marca prevzeli 10.711 klicev, ljudje so se na policijo obračali zaradi različnih razlogov.

policija
policija

Ves čas, sedaj in tudi v prihodnje, bo njihovo delo teren. Policisti dan za dnem, 24 ur na dan izvajajo vse tiste policijske naloge, s katerimi se varuje življenje ljudi ter njihova osebna varnost in premoženje. Ker želijo maksimalno učinkovito naloge opravljati še naprej, zaradi zdravja svojih zaposlenih in zdravja ljudi, omejujemo obiske na policijskih postajah.

Prebivalce zato prosijo, naj se za nenujne prijave in vprašanja v čim večji meri poslužujejo elektronske pošte, interneta in telefonskih kontaktov s policijskimi postajami in naj čim manj hodijo neposredno v policijske enote.

Z ukrepom nikakor ne odrekajo uslug državljanom, ampak jih v primerih, ko je to možno, samo napotujejo na druge, že obstoječe in uveljavljene, komunikacijske kanale.

V kolikor imajo prebivalci dilemo, ali je morebiti potreben obisk policijske postaje, naj predhodno pokličejo na telefonsko številko postaje in se pozanimajo. Gre za ukrep, s katerim želijo omejiti stike in v kar največji meri poskrbeti za varnost in zdravje vseh.

Ponovno izpostavljajo, da je interventna številka 113 namenjena za klice v sili, denimo za obveščanje o kršitvah javnega reda in miru, o prometnih nesrečah, kaznivih dejanjih, torej takrat, ko ljudje nujno potrebujejo pomoč policije.