Kako dodatno zaščititi delavce na cesti

Med popravljanjem naših vozil, zasipanjem udarnih jam na cesti ali vzdrževanjem našega plinskega ali vodovodnega omrežja so številni delavci izpostavljeni nevarnostim, ko skušajo odpraviti motnje v naših življenjih. Vsako leto se na evropskih cestah poškoduje veliko delavcev in številni med njimi izgubijo življenje.

high-visibility-electronic-panels-headlight-streak
Elektronske odlično vidljive ploskve so zdaj na voljo za modela Ford Transit in Transit Custom v Veliki Britaniji.

Odsevne ploskve lahko pomagajo, še posebej v dolgih in temnih zimskih nočeh. A njihova osvetlitev je odvisna od žarometov drugih vozil, manj učinkovite pa so tudi, ko se jim bližamo skozi ovinek. Prve tovrstne elektronske odlično vidljive ploskve za jasno opaznost niso odvisne od drugih virov svetlobe. Rdeče proge osvetli elektrika, ki prehaja skozi tanek sloj uplinjenega fosforja – tehnologijo že uporabljajo v kokpitih letal in na zaslonih za medicinsko ali vojaško opremo. Ford je ploskve preizkusil v sodelovanju z družbo za oskrbo vodovodnih sistemov Northumbrian Water Group v Veliki Britaniji, inženirji pa so učinkovitost nadzirali v dejanskih scenarijih uporabe in preverili prednosti ploskev, ki zasvetijo, tudi če drugi vozniki nimajo prižganih žarometov. Elektronske odlično vidljive ploskve so zdaj na voljo za modela Ford Transit in Transit Custom v Veliki Britaniji. Uporabnik jih vklopi s preprostim pomikom stikala za voznikovim sedežem. Družba Northumbrian Water Group je prvi gospodarski uporabnik. Ford trenutno preverja možnosti, da bi bile elektronske odlično vidljive ploskve na voljo tudi v drugih evropskih državah.

Pri Fordu so v lanskem letu skupno prodali 203.074 Transitov in Transitov Custom, kar je znatno prispevalo k vodstvu znamke Ford med gospodarskimi vozili v Evropi že šesto leto zapored.