Goodyear bo pričel z izdelavo prvih pnevmatik s siliko

V družbi Goodyear so našli ustreznega dobavitelja riževih plev, ki bodo uporabljena kot okolju prijazen vir silike za tekalno plast, prve pnevmatike za osebna vozila pa bodo pričeli proizvajati letos v tovarni na Kitajskem. Voznikom bodo tako kmalu na voljo pnevmatike, ki omogočajo večji izkoristek goriva in so okolju prijaznejše.

Goodyear

Eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev pnevmatik Goodyear Tire & Rubber Company (krajše: Goodyear) bo letos pričel z izdelavo prvih pnevmatik za osebna vozila s siliko, ki je pridobljena iz pepela riževih plev. Goodyear je namreč podpisal pogodbo s kitajskim podjetjem Yihai Food and Oil Industry, ki bo dobavljalo okolju prijazen vir silike, omenjene pnevmatike pa bodo proizvedli v kitajski tovarni v kraju Pulandian in na kitajskem trgu tudi pričeli s prodajo.

Goodyearovi raziskovalci so na podlagi dvoletnih raziskovanj v Centru za inovacije v Akronu ugotovili, da lahko pepel, ki nastane po sežigu riževih plev za proizvodnjo elektrike, uporabijo kot učinkovit in okolju prijazen vir silike za pnevmatike. Slednja je v gumarski industriji visoko cenjena, saj izboljša vozne lastnosti pnevmatike. Pri dodajanju silike v gumeno zmes tekalne plasti ta namreč poveča čvrstost pnevmatike in zmanjša njen kotalni upor, s tem pa omogoča večji izkoristek goriva ter boljši oprijem na mokri podlagi.