Fiat doblo XL 2,0 JTD

Že 14 let se vozi po naših cestah in lajša delo številnim podjetnikom. Na voljo je v različnih izvedenkah, mi pa smo tokrat preizkusili povišano in podaljšano XL izvedenko.

Velik in še večji - Fiat doblo XL 2,0 JTD

Ker smo avtomobil na naših straneh že predstavili, se okoli oblike ne bomo več mudili, tisto, kar naredi tokratni testni avtomobil zanimiv, je vsekakor tovorni prostor, ki je velik kar pet kubičnih metrov in je s tem največji v razredu. Doblo XL tako pri Fiatu širi ponudbo lahkih gospodarskih vozil, ob tem pa tudi veča uporabnost, saj ima doblo cargo XL precej več tovornega prostora, ob tem pa lahko nosi celo tono tovora, kar je zopet največ razredu. Pri tem doblu je zares vse veliko.

Avtomobil ima v svojem razredu največja zadnja vrata, najvišji strop in največja bočna drsna vrata. Zadnja vrata merijo v višino skoraj meter in pol, kar omogoča nalaganje tudi višjih tovorov. Sam tovorni prostor je dolg 2100, širok 1714, med blatniki 1220 in visok 1550 milimetrov. Vse to olajša nalaganje tovora, kar lahko opravimo tudi z viličarjem, brez težav pa bomo v zadek odložili tudi dve evro paleti. Odlična Bi-Link zadnja os kljub velikim obremenitvam še vedno omogoča dobre vozne lastnosti, tako da zadek tudi takrat, ko je povsem obremenjen, ne "počepne". Kljub trdoti podvozja pa je avto še vedno dovolj udoben, da voznik v njem ne bo "pustil" hrbtenice. Dvolitrski dizelski motor skrbi, da bo 2,5 tone, kolikor znaša skupna masa, zanesljivo prišlo na cilj. Ročni 6-stopenjski menjalnik zagotavlja visoka potovalna povprečja pri nizkih vrtljajih motorja, še bolj prepričljiva pa so vmesna pospeševanja med 60 in 120 km/h. Za nižjo porabo goriva skrbi tudi sistem start/stop.

Tudi za zanesljivo ustavljanje je poskrbljeno, saj ima ta doblo ojačan zavorni sistem z ABS in EBD (elektronska razporeditev zavorne sile) sistemoma. Znižana je raven hrupa in vibracij, tako da se tudi voznik počuti bolje. Doblo je že stari znanec, njegova praktičnost pa nevprašljiva. Leta 2006 je bil celo izbran za mednarodni dostavnik leta. Izvedenka XL vse dobre lastnosti sedaj le še nadgrajuje z večjim tovornim prostorom in povečano nosilnostjo.

 

MOTOR

Delovna prostornina (cm³)

1956

 

Število valjev

4

 

Največja moč kW (KM) pri vrt./min

99 (135) pri 3500

 

Največji navor Nm pri vrt./min

320 pri 1500

 

PRENOS MOČI

Pogon

na prednji kolesi

 

Menjalnik, število prestav

ročni 6-stopenjski

 

MERE

Medosna razdalja (mm)

3105

 

Dolžina / širina / višina (mm)

4740 / 1832 / 2125

 

Prostornina tovornega prostora (l)
Masa vozila (kg)

5000
1575

 

ZMOGLJIVOSTI

Največja hitrost (km/h)

174

 

Pospešek 0 ÷ 100 km/h (s)
Povprečna poraba (l/100 km)
Emisije CO2 (g/km)

13,5
7
163

 

 

Fotogalerija