Električni eActros 600 odhaja na evropsko turnejo

Mercedes-Benz Trucks za to poletje načrtuje najobsežnejšo testno vožnjo s svojim novim električnim tovornjakom eActros 600. Dva skoraj serijska prototipa baterijskega električnega tovornjaka za prevoz na dolge razdalje eActros 600 bosta prevozila več kot 20 evropskih držav (med katerimi je tudi Slovenija), pri čemer bo vsak opravil več kot 13.000 kilometrov .

Mercedes eActros 600
Mercedes eActros 600 | Foto: Daimler Truck

S tem podvigom želi Mercedes-Benz Trucks pridobiti obsežne izkušnje na številnih poteh v različnih topografijah in podnebnih območjih ter pri tem upoštevati porabo energije. Proizvajalec namerava ugotovitve nato deliti z zainteresiranimi kupci. Poleg tega želi Mercedes-Benz Trucks s to turnejo dokazati, da eActros 600 v Evropi omogoča mednarodne prevoze na dolge razdalje na izključno električni pogon. Cilj testne vožnje je na primer tudi polnjenje baterij le na javnih polnilnicah. Vzpostavitev brezhibne javne infrastrukture za polnjenje tovornjakov je še vedno nujna za nadaljnjo rast trga za električne tovornjake.

Mercedes eActros 600

Približno 60 odstotkov potovanj na dolge razdalje strank Mercedes-Benz Trucks v Evropi je krajših od 500 kilometrov. V takih primerih zadostuje polnilna infrastruktura na skladišču ter na točkah nakladanja in razkladanja. Za vse druge namene pa je nenehna širitev javne polnilne infrastrukture ključnega pomena, da bo električni tovornjak sposoben zdržati prevoze na dolge razdalje po Evropi.