Dosledno spoštujte omejitev hitrosti!

V času trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ko veljajo priporočila vsem prebivalcem Slovenije, naj odložijo nenujne poti in preživijo čim več časa v samoizolaciji, v družbi DARS beležijo znaten padec dnevnega prometa na slovenskem avtocestnem omrežju. Žal pa se hkrati soočajo tudi s povečanim številom voznikov, ki bolj pretočne avtoceste izkoristijo za vožnjo, ki v nekaterih primerih krepko presega največjo dovoljeno hitrost vožnje po avtocestah in hitrih cestah.

Nove nadzorne točke na avtocestah
Glavni namen nadzornih točk je izločiti z avtoceste vozila preobremenjena vozila, utrujene voznike, vozila s prepovedjo vožnje in tehnično nepopolna vozila.

Tako so na primer na odseku avtoceste med Domžalami in Šentjakobom v letošnjem marcu zaznali 12-odstotno povečanje števila voženj med 180 in 200 km/h v primerjavi z lanskim marcem, pri vožnji nad 200 km/h pa povečanje primerov glede na enako obdobje lani znaša kar 73 odstotkov. Še zlasti problematično je dejstvo, da se največje število prekoračenih hitrosti zgodi v dnevnem času, ko je tudi sicer na cestah največ vozil, kar pomeni, da takšni neodgovorni vozniki ogrožajo življenja in varnost preostalih voznikov, ki se v tem času vozijo po nujnih opravkih oziroma na delo v službo.


Primerjava števila primerov vožnje s prekoračeno hitrostjo v mesecih marcu 2019 in 2020, podatki: števci prometa DARS.

V družbi DARS opozarjajo voznike, da je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za prometne nesreče. Zato jih pozivajo, naj vozijo previdno in naj ne dopustijo, da bi zaradi njihove malomarnosti utrpeli usodne posledice drugi, nedolžni ljudje.

Vsi, ki gredo na pot, naj bodo zbrani in naj dosledno upoštevajo vse prometne predpise, saj bo zdravstveno osebje zaradi trenutnih razmer izredno obremenjeno že brez dodatnih nujnih primerov, ki bi bili posledica prometnih nesreč. Čeprav so v izjemni situaciji zaradi širjenja nalezljive bolezni, je slovenska policija že napovedala, da bo tudi v tem obdobju še naprej nadzirala stanje prometne varnosti in ukrepala zoper kršitelje.


Primeri vožnje s prekoračeno hitrostjo glede na uro v dnevu, podatki: števci prometa DARS.