Boljši oprijem in manjša poraba goriva

Nova funkcija vozila pri Volvo Trucks, dvig tandemske gnane osi, omogoča odklop in dvig druge gnane osi. To zagotavlja boljši oprijem koles in do štiri odstotke manjšo porabo goriva pri vožnji praznega tovornjaka.

Boljši oprijem koles in manjša poraba goriva z novim dvigom tandemske osi

Volvo je predstavil novost na svojih tovornjakih in sicer dvig tandemske osi. Nova funkcija vozila pri Volvo Trucks, dvig tandemske gnane osi, omogoča odklop in dvig druge gnane osi. To zagotavlja boljši oprijem koles in do štiri odstotke manjšo porabo goriva pri vožnji praznega tovornjaka.

Novost je predvidena za prevoz težkih tovorov, med katerim se običajno tovornjak v eno smer vrača prazen. To pride v poštev zlasti pri prevozu hlodovine, v gradbeni industriji in pri prevozu razsutih tovorov. Omenjena funkcija omogoča dvig in odklop druge gnane osi, prinaša pa številne prednosti, predvsem pa zmanjšuje porabo goriva. Pri vožnji z dvignjeno osjo naj bi se privarčevalo do 4 odstotke goriva. Ko so pnevmatike dvignjene, znaša razdalja do dal 140 milimetrov, zmanjša se tudi obračalni krog za en meter, manj obremenjene pa so tudi pnevmatike in pogonski sistem.

Dvig tandemske osi je moč naročiti pri modelih FM, FMX, FH in FH16.

Kako deluje, si poglejte v videoposnetku