7.000 električnih polnilnih točk do leta 2025

Škoda Auto sebe in svoje neposredno okolje intenzivno pripravlja na zahteve električne mobilnosti. Leta 2018 je češki avtomobilski proizvajalec v izgradnjo interne električne infrastrukture na svoji matični lokaciji v Mladi Boleslav vložil 3,4 milijona evrov. Za lastno testno obratovanje že uporabljajo več kot 300 polnilnih točk.

7.000 električnih polnilnih točk do leta 2025
Škoda Auto želi število polnilnih točk do leta 2025 povečati na skoraj 7.000 in za to načrtuje investicije v obsegu okrog 32 milijonov evrov.

Do leta 2025 bo Škoda Auto zagotovila okrog 32 milijonov evrov za vzpostavitev interne polnilne infrastrukture s skoraj 7.000 polnilnimi točkami na lokacijah svojih čeških tovarn Mladá Boleslav, Kvasiny in Vrchlabí ter v njihovi okolici. Polnilni stebrički bodo na voljo predvsem zaposlenim pri češkem avtomobilskem proizvajalcu.

Predsednik uprave družbe Škoda Auto Bernhard Maier je poudaril: "Prihodnost Škode je električna. Do konca leta 2022 bomo na trg pripeljali več kot deset elektrificiranih modelov. Leta 2019 bomo predstavili Superb s priključno-hibridnim pogonom in popolnoma električni Citigo. Vzporedno bo Škoda vlagala v infrastrukturo: v prihodnjih letih bomo na lokacijah tovarn in na parkiriščih za zaposlene postavili do 7.000 polnilnih točk."

Michael Oeljeklaus, ki je kot član uprave družbe Škoda Auto odgovoren za proizvodnjo in logistiko, je dodal: "Priprave v proizvodnji na vseh področjih potekajo s polno paro. Že več kot 11.000 zaposlenih smo usposobili za področje električne mobilnosti. Poleg tega vlagamo v infrastrukturo v naših tovarnah in njihovi okolici."

Že danes področja tehničnega razvoja, zagotavljanja kakovosti, prodaje in proizvodnje testirajo polnilno infrastrukturo na lokaciji Škodine tovarne v Mladi Boleslav. Proizvajalec je v preteklem letu v izgradnjo polnilne infrastrukture na lokaciji tovarne investiral okrog 3,4 milijona evrov: 1,65 milijona evrov so namenili za posodobitev in razširitev električnega omrežja, nadaljnjih 1,75 milijona evrov pa je Škoda Auto namenila za postavitev več kot 300 polnilnih točk. Od tega je več kot 220 polnilnih stebričkov na izmenični tok (AC) in več kot 80 sodobnih polnilnih stebričkov na enosmerni tok (DC).

Škoda Auto želi število polnilnih točk do leta 2025 povečati na skoraj 7.000 in za to načrtuje investicije v obsegu okrog 32 milijonov evrov. Več kot 3.600 polnilnim točkam v tovarnah bodo dodali še 3.100 električnih polnilnih točk v njihovi okolici, ki bodo na voljo vsem Škodinim zaposlenim.

Prvi Škodini modeli z električnim pogonskim sklopom pridejo na trg leta 2019

V letošnjem letu bo Škoda Auto na trg pripeljala prve modele z elektrificiranim pogonom. Začeli bodo s popolnoma električno izvedbo modela Škoda Citigo, temu pa bo sledil Škoda Superb s priključno-hibridnim pogonom. Leta 2020 se bo začela prodajati serijska različica študije Škoda Vision iV, ki so jo pred kratkim predstavili na ženevskem avtomobilskem salonu. Škoda Auto bo v naslednjih štirih letih v okviru Strategije 2025 v razvoj električnih vozil in nove mobilnostne storitve investirala dve milijardi evrov. Gre za največji investicijski program v zgodovini Škode Auto.