Zeleni avtobusi za mesto Ljubljana

Ljubljanski potniški promet (LPP) je v soboto, 21. septembra 2019, v centru mesta Ljubljane uradno prevzel 33 novih avtobusov Mercedes-Benz Citaro NGT Hybrid, dan kasneje pa bila omogočena tudi brezplačna vožnja z omenjenimi avtobusi.

Zeleni avtobusi za Ljubljano
Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju.

Posodabljanje voznega parka LPP je od leta 2007 dalje občutno prispeva k udobnemu potovanju z mestnimi in medkrajevnimi avtobusi, ter avtobusi za občasne prevoze. Do sedaj so pri LPP kupili 200 novih, okolju prijaznih avtobusov, med njimi tudi 87 avtobusov na stisnjen zemeljski plin za lepše in bolj zdravo urbano okolje, čistejši zrak in nižjo raven hrupa. Zadnja pridobitev je 33 novih avtobusov, od tega je 17 hibridnih avtobusov deluje na zemeljski plin in deloma elektriko. S tem je postal vozni park mestnih avtobusov kar 40 odstotno »zelen«. Od skupno 283 avtobusov, pa jih je več kot 45,4 odstotka z motorjem Euro 6. 

Avtobusi Mercedes-Benz Citaro NGT Hybrid imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. To bodo prvi hibridni avtobusi v Ljubljani, s katerimi bodo še dodatno poskrbeli za varovanje okolja.

Citaro Hybrid deluje tako, da začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, pa električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Ker se takrat porablja električna energija iz kondenzatorjev, se zniža poraba plina, s tem pa tudi emisije škodljivih plinov.

Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva (do 15 odstotkov nižja v primerjavi z ostalimi podobnimi avtobusi), kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri izgorevanju. Ker je delovanje motorja tiho, so manjše tudi obremenitve okolice s hrupom. Avtobus Mercedes-Benz Citaro NGT Hybrid je mednarodna žirija, katere članica je tudi naša revija Transport & Logistika in jo sestavljajo strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019. Nakup prvih hibridnih avtobusov sodi v sklop pametnih rešitev, s katerimi se tako v Ljubljani viša kakovost življenja meščank in meščanov.

Fotogalerija