Volkswagen in Ford bosta skupaj izdelovala vozila

Družbi Volkswagen AG in Ford Motor Company sta danes oznanili prve uradne dogovore v okviru široko zastavljenega zavezništva, katerega cilj je okrepitev konkurenčnosti obeh podjetij in izboljšanje ponudbe za njune stranke v časih hitrih sprememb v avtomobilski panogi.

Volkswagen in Ford bosta skupaj izdelovala vozila
V prihodnjih petih letih je na svetovni ravni mogoče pričakovati povečano povpraševanje po srednje velikih vozilih pickup in kombijih.

Oba predsednika uprave dr. Herbert Diess (Koncern Volkswagen) in Jim Hackett (Ford) sta kot prvi konkretni korak v sodelovanju potrdila načrtovan razvoj kombijev in srednje velikih vozil pickup za globalno tržišče od leta 2022 naprej. Zavezništvo omogoča predpogoje, zaradi katerih bo mogoče realizirati bistveno povečanje obsega in izboljšanje učinkovitosti. Poleg tega dogovori omogočajo skupne investicije in arhitekture vozil, ki bodo nudile edinstvene zmogljivosti in tehnologije.

Obe podjetji si obetata, da bosta s sodelovanjem pri kombijih in vozilih pickup od leta 2023 naprej izboljšali letne poslovne rezultate pred obdavčitvijo.

Razen že dejansko sprejetih dogovorov sta Volkswagen in Ford podpisala še memorandum o soglasju, da bosta preučila sodelovanje pri avtonomnih vozilih, mobilnostnih storitvah in električnih vozilih. Obe podjetji sta tudi že začeli raziskovati ustrezne možnosti ter sta odprto izrazili svojo pripravljenost za dodatne skupne programe vozil v prihodnosti. Podrobnosti bosta ekipi dodelali v naslednjih mesecih. "Sčasoma bo sodelovanje obeh podjetij pripomoglo k ustvarjanju vrednosti ter k izpolnjevanju zahtev kupcev in pričakovanj družbe," je povedal izvršni direktor družbe Ford Jim Hackett. "Sodelovanje ne bo samo bistveno povečalo učinkovitosti in izboljšalo pogojev obeh podjetij pri spopadanju s prihodnjimi izzivi, omogočalo bo tudi, da bomo lahko sooblikovali novo ero mobilnosti," je nadaljeval Hackett.


Volkswagnov predsednik Diess je še dodal: "Volkswagen in Ford bosta svoje vire, svojo inovativnost in svoja komplementarna položaja na trgu skupaj uporabila za to, da bosta milijonom strank iz vsega sveta lahko služila bolje kot doslej. Za Volkswagen je to zavezništvo pomemben steber, s katerim bomo lahko povečali svojo konkurenčnost."

Zavezništvo bo usmerjal skupni vodstveni odbor, ki ga sestavljajo vodilni delavci obeh podjetji in ga vodita oba izvršna direktorja Hackett in Diess. Kapitalska povezava podjetij ni predvidena.

Sodelovanje na področjih kombijev in vozil pickup

Tako Ford kot Volkswagen po vsem svetu zavzemata dober položaj na področju lahkih gospodarskih vozil – z znanimi modeli, kot so Transit in Ranger pri Fordu ter Transporter, Caddy in Amarok pri Volkswagnu. Obe podjetji skupaj sta v letu 2018 prodali okrog 1,2 milijona lahkih gospodarskih vozil. Na podlagi tega bi zavezništvo pomenilo najobsežnejše sodelovanje v celotni panogi.


V prihodnjih petih letih je na svetovni ravni mogoče pričakovati povečano povpraševanje po srednje velikih vozilih pickup in kombijih. Zavezništvo bo obema podjetjema omogočilo, da si bosta razdelili razvojne stroške, da bosta optimalno izkoristili svoje proizvodne kapacitete, izboljšali zmogljivost in konkurenčnost vozil ter dosegli prihranek pri stroških, hkrati pa pri tem ohranili edinstvene lastnosti posamezne znamke. V okviru sodelovanja bo Ford za obe podjetji razvijal in izdeloval srednje velika vozila pickup, ki bodo na tržišče predvidoma prišla leta 2022. Poleg tega Ford za evropsko tržišče načrtuje razvoj in proizvodnjo velikih kombijev za obe podjetji, medtem ko bo Volkswagen za oba partnerja izdelal mestni kombi.