VIDEO: To je novi Ranger Raptor, ki lahko skoči tudi iz letala

Pri Fordu so predstavili drugo generacijo Ranger Raptorja, s katerim postavljajo nova merila v segmentu pickupov. Športna izvedba povsem novega Forda Rangerja s pametnejšo tehnologijo Raptor surovo moč združuje z mehansko in tehnično natančnostjo.

ford-ranger-raptor-2022-11

Več moči za igro

Povsem novi 3,0-litrski bencinski motor EcoBoost V6 z dvema turbinama, so pri Ford Performance uglasili tako, da razvije ciljnih 288 KM in 491 Nm navora. Ford Performance je poskrbel, da se motor ob pritisku na stopalko za plin takoj odzove, dirkaški sistem proti zakasnitvi, podoben tistemu, ki smo ga prvič videli v cestni različici Forda GT in v Focusu ST, pa omogoča hitro povečanje tlaka na zahtevo. 

Novi sistem proti zakasnitvi, ki je na voljo v načinu Baja (način za vožnjo in dirke po sipinah), zagotovi, da se turbopolnilnika vrtita do tri sekunde po tem, ko voznik umakne nogo s stopalke za plin. To omogoča hitrejše ponovno pospeševanje iz ovinkov ali med prestavljanjem, ko voznik znova pritisne na stopalko za plin. Poleg tega je za optimalno delovanje motorja za vsako prestavo 10-stopenjskega samodejnega menjalnika programiran poseben profil za povečanje tlaka s turbopolnilnikom.

Izjemne terenske zmogljivosti

Novi pogonski sklop Rangerja Raptorja zagotavlja lahkotno pospeševanje na gramozu, zemlji, v blatu in pesku. Za usklajenost s to zmogljivostjo elektronsko krmiljen aktivni izpušni sistem okrepi zvok motorja v štirih izbirnih načinih, ki omogočajo, da Ranger Raptor pokaže tudi svoj glasovni značaj. Voznik lahko želeni zvok motorja izbere s pritiskom na gumb na volanu ali z izbiro voznega načina, ki uporablja eno od naslednjih nastavitev:

  • Quiet (tiho) – pred zmogljivostjo in zvokom daje prednost tišini, da ohrani mir s sosedi ob zgodnjih jutrih.
  • Normal (običajno) – ta profil je namenjen vsakodnevni uporabi in ponuja zmeren zvok izpušne cevi, ne da bi bil preglasen za uporabo na mestnih ulicah. Privzeto je uporabljen za vozne načine Normal (običajno), Slippery (spolzko), Mud/Ruts (blato in kolovozi) in Rock Crawl (plezanje po skalah).
  • Sport (športno) – ponuja glasnejši in bolj dinamičen zvok.
  • Baja (sipine) – najizrazitejši profil izpušnega sistema tako po glasnosti kot po tonu. V načinu Baja se izpušni sistem obnaša bolj neposredno. Namenjen je samo za terensko uporabo.

Sedanji 2,0-litrski bi-turbo dizelski motor EcoBlue bo v naslednji generaciji Rangerja Raptorja še naprej na voljo od leta 2023, podrobnejše informacije pa bodo na voljo bližje začetku prodaje.

Rangerjeva edinstvena oprema

V primerjavi z novim Rangerjem naslednja generacija Raptorja izstopa z edinstveno šasijo in opremo. Mednjo spadajo specifični nosilci in ojačitve elementov, kot so stebriček C, prtljažnik in rezervno kolo, ter edinstveni okvirji za odbijač, amortizerski stolp in nosilec zadnjega amortizerja. Nove so trpežne aluminijaste zgornje in spodnje krmilne ročice, sprednje in zadnje vzmetenje z dolgim hodom ter izpopolnjen zadnji del z Wattovim členom. To zagotavlja boljši nadzor na razgibanem terenu pri veliki hitrosti.


Naslednja generacija 2,5-palčnih amortizerjev FOX Live Valve z notranjim obtokom je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo krmiljenja, ki ponuja možnost blaženja s prilagajanjem občutljivosti glede na spreminjanje podlage (Position Sensitive Damping). Ti amortizerji so najbolj dovršeni med vsemi, kar jih je bilo kdaj nameščenih na Rangerju Raptorju, in so napolnjeni z oljem z dodatkom teflona, ki v primerjavi z amortizerji predhodnika zmanjša trenje za približno 50 odstotkov.

Za zaščito pred močnimi sunki pri obremenitvi amortizerja do konca je uporabljen na dirkah preizkušen sistem FOX Bottom-Out Control, ki v zadnjih 25 odstotkih hoda amortizerja zagotavlja največjo blažilno silo. Podobno lahko sistem ojača tudi zadnje amortizerje in tako prepreči, da bi Ranger Raptor pri močnem pospeševanju ‘počepnil’, kar izboljša stabilnost vozila

Trpežen in atletski

Izboljšani zmogljivosti Rangerja Raptorja ustreza povsem nov videz. Razširjeni blatniki in značilna žarometa s svetili v obliki črke C poudarjajo širino pickupa, medtem ko smele črke F-O-R-D na maski hladilnika in ločen odbijač poskrbijo še za dodaten prikaz mišic. Matrični žarometi LED z dnevnimi lučmi LED zagotavljajo boljšo svetilnost, opremljeni pa so tudi z osvetlitvijo ovinkov s predvidevanjem, dolgimi lučmi brez bleščanja in samodejnim dinamičnim uravnavanjem, kar zagotavlja boljšo vidljivost za voznike Rangerja Raptorja in druge udeležence v prometu.


Razširjeni blatniki pokrivajo 17-palčna platišča iz lahke zlitine, na katerih so zmogljive terenske pnevmatike, na voljo ekskluzivno z Raptorjem. Funkcionalni zračniki, aerodinamični elementi in čvrste stranske stopnice iz litega aluminija z odličnim oprijemom pomagajo poudariti izjemen videz in funkcionalnost pickupa. Zadnje luči LED so značilna oblikovna povezava s sprednjim delom, zadnji odbijač v sivi barvi Precision Grey pa ima vgrajeno stopničko in vlečno kljuko, ki je postavljena visoko, da ne zmanjša izstopnega kota pri terenski vožnji.

Tudi notranjost razkriva zmogljiv značaj 

V kabini so spredaj in zadaj povsem novi športni sedeži, navdihnjeni z reaktivnimi bojnimi letali, ki povečujejo udobje in nudijo več opore med hitrim premagovanjem ovinkov. Poudarki Code Orange na armaturni plošči, oblazinjenju in sedežih se zrcalijo v ambientalni osvetlitvi Rangerja Raptorja, ki prelije notranjost z jantarnim sijajem. Športno piko na i postavi vrhunsko usnjeno oblazinjenje in ogrevan športni volan z izboklinami za palec, sredinsko oznako in obvolanskima prestavnima ročicama iz litega magnezija.


Potniki bodo uživali tudi v najnovejši digitalni tehnologiji. Tehnološko izjemno napredna kabina je opremljena z 12,4-palčno povsem digitalno instrumentno ploščo in 12-palčnim osrednjim zaslonom na dotik, ki je del Fordovega sistema za povezljivost in razvedrilo nove generacije SYNC 4A, ki brez dodatnih stroškov zagotavlja brezžično združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™.5 Zvočni sistem B&O z 10 zvočniki poskrbi za zvočno kuliso vaše naslednje pustolovščine.

Novi Ranger Raptor je prvi model iz palete Rangerjev naslednje generacije, ki bo na voljo v Evropi. Dobave kupcem se bodo začele v zadnjem četrtletju leta 2022.


Fotogalerija