TEST: Ford Tourneo Custom Active

Fordovi dostavniki niso brez razloga najbolje prodajani v svojem segmentu. In da bi svoje prodajne številke še okrepili, so pri Fordu v lanskem letu predstavili tudi različici Trail in Active. Mi smo dodobra preizkusili slednjo.

46-49uvodna-1

Dostavnik za aktivne

Ford Tourneo Custom Active s svojo opremo in zunanjim videzom brez dvoma cilja na »lifestyle« kupce. Kljub temu se še vedno odlično obnese kot »običajen« dostavnik, toda s SUV videzom in obogateno notranjostjo si ga lažje predstavljamo kot vozilo za jutranjo dostavo otrok v šolo, celodnevna nežnejša obrtniška opravila in ob koncu tedna za gorskokolesarske izkušnje s prijatelji.Ali ni Active raven opreme za Fordova osebna vozila?

Pravilno! Active je specifikacijsko ime, ki ga Ford uporablja za avtomobile s SUV pridihom. Zato ni presenečenje, da so isto poimenovanje uporabili tudi za nove različice dostavnikov. Zunanjost vozila z dodatki opozarja, da je uporabnik vozila bolj pustolovske narave. Mednje spada dodatno zaščita karoserije na kolesnih obokih, ob straneh, odbijačih in vzvratnih ogledalih. Prav tako je spremenjena sprednja maska, nameščena so 17-palčna platišča, na strehi so strešni nosilci, vse skupaj začinita še zapisa Active na bokih vozila.

Na voljo tudi z mehansko zaporo diferenciala

Se lahko z njim odpravim na bolj zahteven teren?

Odvisno, katero različico menjalnika boste izbrali. Vozilo, ki smo ga mi prejeli na test, je bilo opremljeno s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom, ki – kot smo že zapisali v preteklosti – odlično nadomesti ročno različico. Vendar pa ima eno pomanjkljivost – ni ga mogoče kombinirati z mehansko zaporo diferenciala (mLSD), ki ga proizvaja podjetje Quaife. Prav tako ostaja oddaljenost od tal različice Active enaka kot pri drugih izvedbah. Če pa vas bo pot večkrat zanesla na bolj spolzke podlage, predlagamo izbiro ročnega šeststopenjskega menjalnika in mehansko zaporo diferenciala. Ta z omejevanjem zdrsa poveča oprijem kolesa, kar omogoča lažje in varnejšo vožnjo po spolzkih terenih. Posledično je tudi lažje voziti po močnem dežju in snegu.


In kako je voziti se po cesti?

Kot vsi modeli Custom se tudi različica Active na področju udobja in občutkov med vožnjo izkaže kot ena izmed najboljših izbir v svojem razredu. Krmiljenje je dobro naravnano, natančno in daje vozniku občutek varnosti. Je zelo podobno vožnji osebnega vozila, le z razliko, da bo do pojava podkrmiljenja prišlo nekoliko prej, zato je treba ob bolj dinamični vožnji vzeti to v zakup.

Notranjost je možno preprosto prilagoditi uporabnikovim željam

Za pogon testne različice Active je bil zadolžen najzmogljivejši 2-litrski EcoBlue TDCi motor. Ta razvije 185 KM in se lahko pohvali z veliko mero navora že pri nizki vrtilni frekvenci motorja. Prav tako mu ne tudi zmanjka moči, ko je zasedenih vseh osem sedežev v potniški kabini, njegova glasnost je zmerna. Servisni interval je treba opraviti po prevoženih 40.000 kilometrih ali dveh letih, kar nastopi prej.

»Različici Active in Trail dokazujeta, kako vsestranska in zmogljiva je paleta Transitov,« je povedal Hans Schep, generalni direktor za gospodarska vozila pri Fordu Evropa. »Od poslovnih uporabnikov, ki morajo delati na odmaknjenih območjih, do dogodivščin željnih družin, ki iščejo vozilo za svoje pustolovščine – na voljo je Transit za vse sloge in vse zahteve.« 

In notranjost? 

Vsi modeli Active se od drugih ločijo po edinstveni opremi notranjosti z delno usnjenim oblazinjenjem sedežev, armaturno ploščo modela Tourneo Custom Active krasijo modri poudarki. Tudi kakovost izdelave je na visoki ravni, izbira materialov ni bila prepuščena naključju. Vsestransko notranjost Tournea Custom Active je možno preprosto prilagoditi uporabnikovim željam. Pomik sedežev zagotavlja potnikom več prostora za noge ali povečanje prtljažnika, še več prostora pa je na voljo v različici z dolgo medosno razdaljo. Sedeže je možno tudi zasukati v konferenčno konfiguracijo ali jih za kar največ prostora za tovor povsem odstraniti. Pritrdišča za sedeže je možno uporabiti za namestitev nosilcev za kolesa, ki omogočajo varnejši prevoz koles v vozilu. Tourneo Custom Active je na voljo v kratki in dolgi medosni razdalji, mi pa smo preizkusili krajšo različico.

Fotogalerija