VIDEO: Kako pravilno uporabljamo zaščitno masko

V primeru uporabe zaščite maske, je pomembno tudi, da jo znamo pravilno uporabljati. Nepravilna uporaba maske ne nudi zaščite. Še več, nepravilna namestitev in odstranitev maske lahko pomeni večje tveganje za okužbo, kot če maske sploh ne bi nosili.

PRAVILNA UPORABA MASKE
PRAVILNA UPORABA MASKE

MASKA JE PRIMERNA LE ZA ENKRATNO UPORABO.
PREDEN SI NAMESTIMO MASKO, SI UMIJEMO ALI RAZKUŽIMO ROKE.
PO NAMESTITVI MASKE, SI NADENEMO ROKAVICE.
MASKA MORA POKRIVATI USTA, NOS IN BRADO.

Katera maska za ustrezno zaščito?
Kirurške maske nudijo minimalno zaščito in so bolj namenjene temu, da oseba, ki jo nosi, ne širi morebitne okužbe na druge. Za zaščito zdrave osebe pred morebitno okužbo so le malenkost boljše kot nič, a še to le s pravilnim nameščanjem, nošenjem in odstranjevanjem. Ker lahko dajejo lažen občutek varnosti, so osebe s temi maskami dejansko lahko še bolj ogrožene, kot če maske ne bi nosile in bile zato bolj previdne pri stiku s potencialno okuženimi.

Ustrezno zaščitno nudijo pravilno nameščene, nošene in odstranjene dihalne maske oziroma respiratorji kategorije FFP2 (za okolja z nižjim tveganjem) in FFP3 (za okolja z višjim tveganjem).

Ob tem je treba poudariti, da sama maska za zaščito ne zadostuje, saj se virus prenaša tudi prek stika z očmi. Zato je pri neposrednem stiku z okuženo osebo treba nositi tudi zaščitna očala in priporočljivo tudi zaščitno kapo ter nepremočljiva oblačila, ki jih po uporabi zavržemo ali razkužimo.

Glede zaščite na javnih mestih je zato bolj kot nošenje maske priporočljivo skrbeti za higieno rok.

VIDEO: Kako pravilno uporabljati zaščitno masko
Univerzitetni klinični center v Ljubljani je pripravil izobraževalni videoposnetek, kako se pravilno namesti in odstrani zaščitna maska.