Veste, kolikokrat na dan Google zabeleži vašo lokacijo?

Uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR) je med nami že kar nekaj časa, a strokovnjaki so prepričani, da je vseeno še prezgodaj za konkretno oceno, kaj nam resnično prinaša v praksi. Podjetju Google pa je pred časom že prinesla prvo kazen, in sicer v višini kar 50 milijonov evrov.

Novi Google Maps s prikazom radarjev na naših cestah
Prikaz radarjev na cesti je omejen na podatke, ki jih prispevajo uporabniki, zato obstaja možnost, da prikazani radar ne obstaja več ali da kakšen še ni vnesen v sistem.

Kazen je računalniškemu gigantu prisodil francoski urad za varstvo osebnih podatkov, saj ni izpolnil obveznosti z naslova varstva osebnih podatkov. To je hkrati tudi najvišja kazen, ki so jo evropski varuhi osebnih podatkov izrekli do sedaj.

 Zaradi kršenja osebnih podatkov in s tem zasebnosti uporabnikov mobilnih naprav Android pa podjetju Google tokrat grozi kazen v višini kar vrtoglavih 28 milijard evrov. Francosko združenje za zaščito potrošnikov je namreč vložilo tožbo proti Googlu, in sicer zaradi prikritega sledenja uporabnikov. Tudi ko ne uporabljamo storitev podjetja Google, mobilna naprava namreč dnevno kar 340 krat zabeleži trenutno lokacijo uporabnika in jo brez izrecne privolitve posreduje oddaljenim strežnikom podjetja Google.

 Francosko združenje za zaščito potrošnikov želi s tožbo ustaviti izkoriščanje osebnih podatkov uporabnikov s strani podjetja Google za namene oglaševanja. Za vsakega oškodovanega uporabnika združenje zahteva odškodnino v višini 1000 evrov, v Franciji pa trenutno mobilne naprave Android uporablja okoli 28 milijonov posameznikov. Več o tem pa naj bi bilo znanega v prihodnih nekaj mesecih.

VIR: Računalniške novice