V Pivki prestopanje mej mogočega

Gledalci so ta vikend v Parku vojaške zgodovine v Pivki imeli kaj videti. Spektakularne vožnje, neprehoden teren in dotikanje (ter prestopanje) fizikalnih mej so le nekatere izmed besed, s katerimi lahko opišemo dogajanje na Evropskem tekmovanju v spretnostni vožnji tovornjakov (Truck Trial).

V Pivki prestopanje mej mogočega
Tovornjaki s pogonom na vsa kolesa so se kljub svoji velikosti in okornosti s terenom spopadali kot za stavo. Navzgor, navzdol, bočno, prečno… vse pozicije so bile v igri.

Evropsko tekmovanje v spretnostni vožnji tovornjakov je tako ob svoji jubilejni 30. obletnici delovanja prvič prišlo tudi v Slovenijo. Adrenalinski spektakel se je odvijal v soboto, 17. in nedeljo, 18. avgusta 2019 v Parku vojaške zgodovine Pivka.


Gledalci so bili priča izjemnemu dogodku, ki je zagotovo navduši vse. Tovornjaki s pogonom na vsa kolesa so se kljub svoji velikosti in okornosti s terenom spopadali kot za stavo. Navzgor, navzdol, bočno, prečno… vse pozicije so bile v igri. V tem tekmovanju čas, v katerem tovornjak prevozi določen del proge, ne igra pomembne vloge. Najpomembneje je, da premaga ekstremne razmere na progi brez napak. Da mu to uspe, se mora približati mejam mogočega in jih včasih celo preseči!

Tekmovanje je potekalo v štirih kategorijah: 2-osna, 3-osna in 4-osna vozila ter prototipi. Letno poteka šest tekmovanj po različnih evropskih mestih. V Sloveniji se je tekmovanja udeležilo 25 ekip, ki so se potegovale za laskav naziv evropskega prvaka Truck Trial. Letos so prireditve bile že v Belgiji, Franciji, Nemčiji in Avstriji. Po slovenski postojanki se bo sezona septembra zaključila v Nemčiji.


Tekmovanje EUROPA TRUCK TRIAL poteka od leta 1989 in letos praznuje 30. obletnico delovanja.

Prilagamo galerijo dogajanja, obsežnejšo reportažo iz dogodka pa si boste lahko prebrali v septembrski številki revije Transport & Logistika. 

Fotografije: Paolo Baraldi