Svetovna premiera – tovornjak prvič vozil sam

Mercedes-Benz je s prvo avtonomno vožnjo tovornjaka na običajni cesti v Nemčiji in v normalnem prometu, postavil nove smernice v svetu transporta. S prenosom vožnje v živo, so tako prikazali, da se Mercedes-Benz s tem približuje vožnji brez prometnih nesreč in postavlja nove standarde na področju avtonomne vožnje, s katerimi se približuje vsakodnevni uporabi.

Svetovna premiera – tovornjak prvič vozil sam

Nemška država Baden-Württemberg in Daimler AG sta skupaj združila moči pri tem zgodovinskem dogodku. Prvo vožnjo bosta sta otvorila Winfried Kretschmann in Dr. Bernhard, član uprave Daimler AG. Vožnja je potekala po avtocesti A8.

Avtonomno vožnjo nadzira najnovejša verzija Mercedes-Benzovega Highway Pilota, ki je sposoben tovornjak na avtocestah upravljati popolnoma avtonomno, medtem ko mora biti voznik še vedno pozoren na dogajanje na cesti in mora biti sposoben posredovati v vsakem času. Highway Pilot bi lahko na nek način primerjali z avtopilotom v letalu.

Sistem vključuje na sprednjem delu nameščen radar in stereo kamero, kot tudi preverjene asistenčne sisteme kot je Adaptive Cruise Control +. Tehnologija je prilagojena za uporabo na javnih cestah. 

Posnetek prve vožnje si oglejte tukaj

Fotogalerija