Stralis NP - nizkoogljični tovornjak leta

Prav v času, ko je izšla decembrska številka revije Transport & Logistika je Iveco z modelom Stralis NP na prireditvi Commercial Fleet Awards 2017 premagal vse konkurenčne proizvajalce in prejel nagrado za nizkoogljični tovornjak leta. Nagrada za IVECO pomeni zavezanost k uporabi tehnologije za izboljšanje trajnosti in moči težkega tovornega vozila na zemeljski plin.

Stralis NP prejel nagrado za nizkoogljični tovornjak leta

Ob razglasitvi zmagovalca so pri Commercial Fleet Awards dejali: "Iveco je bil pripravljen poskusiti nekaj drugačnega in uspelo jim je izdelati vozilo, ki znatno zmanjša emisije CO2 in NOx. Njihova uporaba CNG in LNG tehnologije za tovornjake na dolge razdalje označuje velik korak naprej pri oblikovanju alternativnih rešitev, ki so operativno sprejemljive v industriji."

Pierre Lahutte, predsednik Iveca, je dejal: "Odlično je videti, da je Iveco Natural Power zmagal in dobil nagrado, ki si jo zasluži. Ta zmaga še bolj potrjuje, da zemeljski plin predstavlja prihodnost za trajnostni promet. Stralis NP je izjemno zmogljiv težki tovornjak, ki po uvedbi našega novega motorja Cursor 13 NP 460 KM ponuja rešitev za najzahtevnejše misije na dolge razdalje. "

Ker smo o novem Stralis NP 460 že pisali (glej številko 12/2017) naj omenimo le, da je močnejši brat vozila Stralis NP 400 KM in da ponuja različne opcije kot so CNG (stisnjen zemeljski plin), LNG (utekočinjen zemeljski plin) ali biometan. Z dvema rezervoarjema za LNG pa lahko prevozi do 1.600 km. 12-stopenjski Hi-Tronix avtomatski menjalnik pa poskrbi za odlično udobje in zmogljivost pri vožnji.

Oba modela Stralis NP sta opremljena s tehnologijami za varčevanje z gorivom.  Poraba goriva je nižja za 15 odstotkov in ponuja do 9 odstotkov nižje skupne stroške lastništva (TCO) v primerjavi z enakovrednim dizelskim vozilom.

Zahvaljujoč Ivecovi tehnologiji na zemeljski plin so stopnje emisij delcev zanemarljive, emisije dušikovih oksidov pa so za 60 odstokov nižje od mejnih vrednosti Euro VI pri misijah na dolge razdalje.

Iveco je bil prvi proizvajalec komercialnih vozil, ki je leta 1991 preučil potencial zemeljskega plina - predvidevanje, ki podjetju omogoča, da razvije celotno paleto tovornih vozil, kombijev in avtobusov. Trenutno je bilo prodanih več kot 23.000 vozil s plinskim motorjem Iveco.

Fotogalerija