Starodobniki v Gornji Radgoni

Na razstavišču v Gornji Radgoni vsaki dve leti organizirajo sejem Lov in ribolov. V njegovem sklopu so letos (od 12. do 14. aprila) že petič zapovrstjo organizirali razstavo starodobnih vozil, Avto-moto klasika.

Starodobniki v Gornji Radgoni
Eno najzanimivejših vozil je bil kamion, MAN 635, letnik 1963, v lasti Franca Veberiča (prvi z desne). Le-ta ga je iz Nemčije, kjer je bil na začasnem delu, pripeljal leta 1967 in z njim vozil 34 let. Kamion je prevozil več kot 2 milijona kilometrov in doživel dve veliki ter eno manjše generalno popravilo. Klub temu da mu je zadnja registracija potekla leta 2000, ga lastnik ohranja v voznem stanju. Pred sejmom je dvignil preizkusne tablice in se po »lastnih kolesih« pripeljal na prireditev.

Na prireditvi so se predstavili številni klubi zveze SVS, ki so na ogled pripeljali okoli 150 avtomobilov, traktorjev, kombijev in kamionov, 80 mopedov in motornih koles ter približno 50 koles. Levji delež organizacije razstave odpade na domača kluba J.J. Puch Ljutomer in Veteran klub Murska Sobota. Vozila so pripeljali ljubitelji iz številnih društev iz vse Slovenije. Množica obiskovalcev je potrdila, da je avtomobilsko starodobništvo pri nas zelo čislano. 


Ob razstavi, ki je zapolnjevala dve hali, je bilo na dvorišču razstavišča nekaj kamionov, in še bistveno več starodobnih vozil, ki pa so se ves čas menjala. V Gornji Radgoni namreč tisti, ki se pripeljejo s starodobniki, ne plačajo vstopnine, le vozila parkirajo na sejemskem dvorišču in jih postavijo na ogled obiskovalcem. 


Najstarejši avtomobil na prireditvi je bil Oldsmobil, letnik 1916, Franca Udovča-Frenka. Njegov lastnik je že dve leti in ga počasi »kompletira«. Računa, da bo motor pognal letos, ali najkasneje naslednje leto.