Spodbujajo transportno logistiko prihodnosti

Največja trenda v logistiki sta poleg digitalizacije ali robotike avtonomna vožnja in trajnostnost. Podjetje Hödlmayr je, kot bi že danes vedelo, katera bo jutri najsodobnejša tehnologija, zelo zgodaj prevzelo aktivno vlogo pri razvoju avtonomnega tovornega prometa. Zelo visoko na dnevnem redu raziskav je tudi uporaba alternativnih pogonskih tehnologij.

image-autonomes-fahrendigitrans3
Leta 2022 bo prvi Hödlmayrjev tovornjak, predelan v avtonomno vozilo, zapeljal na novo, razširjeno testno stezo DigiTrans v St. Valentinu v Spodnji Avstriji.

Robert Horvath, vodilni finančnik pri mednarodno dejavnem ponudniku logističnih storitev, podjetju Hödlmayr, prizadevanja na tem področju utemeljuje takole: „Vlagamo v raziskave in razvoj, ker ne želimo le vedeti, kateri bodo tisti napredki, ki bodo odločilno vplivali na naš trg, ampak jih želimo tudi aktivno soustvarjati“. Horvath kot konkreten primer navaja skupno podjetje DigiTrans, v katerem s še petimi partnerskimi podjetji zagotavljajo strokovno znanje in testno infrastrukturo za avtonomna gospodarska vozila. Najnovejši prispevek podjetja Hödlmayr je tovorno vozilo, ki bo v prihodnjem letu predelano v avtonomno vozilo.

Agata Kržič, direktorica podjetja Hoedlmayr logistika, pravi: „Napeto pričakujemo rezultate prvih testnih voženj. Nenazadnje so pred tovornim prometom in logistiko veliki izzivi, na katere se špedicijska podjetja morajo biti sposobna odzvati“. Eden trenutno največjih izzivov panoge je pomanjkanje voznikov. Kar zadeva ta izziv, ponuja avtonomna ali tudi delno avtonomna vožnja možnost prilagodljivega časa vožnje in počitka in s tem razbremenitev voznikov, hkrati pa doseganje daljših razdalj naenkrat.

Podjetje Hödlmayr aktivno sodeluje tudi z avstrijskim koncernom OMV in si prizadeva, da bi za komercialno električno mobilnost v težkem tovornem prometu kot gorivo uporabljali zeleni vodik. V naslednjih letih načrtujejo opremo voznega parka tovornih vozil z gorivnimi celicami za vodik. Naložbe v ta vozila bodo znašale več milijonov evrov. 

 Zaradi doseganja zastavljenih okoljskih učinkov se pri pridobivanju vodika seveda uporablja le električna energija iz obnovljivih virov. Ta projekt je naslednji mejnik, ki bo še bolj spodbudil trajnostni program podjetja Hödlmayr Go Green – Go Hödlmayr.

Hoedlmayr logistika d.o.o. 

Hoedlmayr logistika d.o.o. je v 100-odstotni lasti družbe Hödlmayr International AG in trenutno zaposluje 58 ljudi. Vozni park sestavlja več kot 14 posebnih transportnih vozil. Sedež v Logatcu ponuja skladiščni prostor za približno 3.500 vozil in tudi lastno garažo. Promet hčerinskega podjetja družbe Hödlmayr je v preteklem letu (2020) znašal okoli 10 milijonov evrov.