Solaris proizvedel 25.000 avtobusov

Poljski proizvajalec je maja praznoval proizvodnjo jubilejnega 25.000 avtobusa. Poleg tega so obeležili tudi 25. obletnico lansiranja modela Urbino.

Solaris Urbino 12
Solaris Urbino 12 | Foto: Solaris

Solarisovi avtobusi na vodik, elektriko, hibridni pogon, CNG in dizel vozijo danes v voznih parkih več kot 850 mest v 32 državah. Kot poudarjajo v Solarisu, se delež avtobusov glede na vrsto pogona v tovarni v Bolechowu vsako leto opazno spreminja, tako je lani delež nizko in brezemisijskih vozil v prodaji in proizvodnji presegel 80 odstotkov.

Jubilejni avtobus Solaris je 12-metrski električni model Urbino, ki je bil dostavljen ATM Milano, javnemu prevozniku v italijanskem mestu. Ob tem je pomembno poudariti, da sodelovanje z italijanskim prevoznikom traja že 10 let, v tem času pa je proizvajalec v Milano dobavil kar 450 avtobusov in trolejbusov. Poleg proizvodnega jubileja so Poljaki proslavili tudi 25. obletnico lansiranja modela Urbino. Prvi Solaris Urbino, nizkopodni mestni avtobus, je bil javnosti predstavljen 26. maja 1999 na avtomobilskem salonu v Poznanu.