So res radijske postaje krive za stanje na cestah?

Ker je v zadnjih dveh mesecih času zaznati skokovit porast hudih prometnih nesreč so pri Javni agenciji za varnost prometa pripravili nabor ukrepov, s katerimi želijo izboljšati prometno varnost. In eden izmed ukrepov, ki je med drugim tudi dvignil največ prahu, je ukinitev radijskih obvestil o lokacijah radarskih in policijskih kontrol.

So res radijske postaje krive za stanje na cestah?

Med poplavo komercialnih radijskih postaj, je skoraj ni niti ene, da svojih poslušalcev ne bi obveščala o stanju prometa na cestah. In nič drugače ni v tujini. Informacije o stanju na cestah so izredno priljubljene skoraj pri vseh poslušalcih, še posebej zanimive pa so tisti o lokacijah radarskih in policijskih kontrol. Toda, kot kaže, želi država temu v kratkem narediti konec. Razlog – izboljšanje prometne varnosti. Akcijo, ki bo nosila ime Molk za življenje!, naj bi Agencija RS za varnost v prometu zagnala že v naslednjih dneh.

Kaj pa pravna podlaga?

Na tem mestu pa se malce zaplete, saj Agencija za varnost v prometu pravne podlage za prepoved podajanja tovrstnih informacij nima. Zakon sicer prepoveduje zvočno in vizualno opozarjanje na radarske kontrole, medtem, ko prepovedi o radijskem obveščanju zakon (še) nima.