Šesto srečanje prevozniških družin

V soboto 30. septembra se je v Rogatcu odvilo tradicionalno, že šesto srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij, katerega so se udeležili tudi številni visoki gostje.

Srečanje prevozniških družin 2023
Srečanje prevozniških družin 2023 | Foto: Boštjan Paušer

Dan pred srečanjem, v petek, je potekala tudi nacionalna konferenca z naslovom: "Trajnostni razvoj cestnega prometa". Oba dogodka sta organizirali Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (Sekcija za promet) in Gospodarska zbornica Slovenije (Združenje za promet) pod pokroviteljstvom Ministrstva za infrastrukturo.

Srečanje prevozniških družin 2023

Na letošnjem, srečanju prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije, ki se ga je udeležilo okrog 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov, so izpostavili ključne probleme sektorja, kot so pomanjkanje delovne sile in zamude pri ključnih infrastrukturnih projektih. Prevozniško srečanje pa je imelo letos tudi humanitarno noto, saj so prevozniki na srečanju del sredstev namenili za pomoč prizadetim članom v avgustovskih poplavah.

Srečanje prevozniških družin 2023

Predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek je v svojem nagovoru med drugim izpostavil pomanjkanje delovne sile in predolge postopke pri pridobivanju delovnih dovoljenj. »Potrebujemo ustrezno infrastrukturo, tretjo razvojno os, četrti vozni pas. Zahtevamo takojšnjo umestitev logistične infrastrukture ob avtoceste, digitalizacijo Luke Koper,« je ključne zahteve nanizal Pišek in poudaril, da bi šla gospodarska rast navzgor, če bi znali bolje izkoristiti geostrateško lego, ki jo ima Slovenija.

Srečanje prevozniških družin 2023

»Promet je ključnega pomena za gospodarstvo in družbo, je pomemben dejavnik razvoja in obstoja sodobnih gospodarstev. To poudarja tudi Evropska unija. Zato mu dajmo mesto, ki mu pripada,« pa je med drugim izpostavil Blaž Cvar, predsednik OZS.

Vsako letos se srečanja udeleži tudi resorni minister. »Če ste gospodarstvo srce, ste prevozniki ožilje gospodarstva. Tega se zavemo šele, ko na policah ni izdelkov, ki jih potrebujemo za naše življenje. Na našem ministrstvu se trudimo za zmanjšanje nelojalne konkurence in za povečanje vaše konkurenčnosti. Vem, da se z vsemi odločitvami niste zadovoljni, a je ključno, da iščemo kompromis,« je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Dodala je še, da je reševanje problemov avtoprevoznikov odvisno od različnih resorjev.

Srečanje prevozniških družin

Prevozniki iz OZS in GZS so na srečanju donirali tudi finančna sredstva v Ustanovo za humanitarno pomoč obrtnikom, prek katere bodo pomagali prizadetim obrtnikom v poplavah. Sredstva se zbirajo tudi na samem dogodku, in sicer s prodajo promocijskih majic. Končni znesek zbranih sredstev bo zato znan po koncu srečanja.

Zbrane so nagovorili tudi predsednik DS RS Marko Lotrič ter Vesna Nahtigal in Milan Slokar iz GZS.

Srečanje prevozniških družin 2023

Fotogalerija