S silhuetami policistov do večje prometne varnosti

Agencija za varnost prometa je Policiji v uporabo predala 16 silhuet policistk in policistov z radarjem, za vsako policijsko upravo po dve silhueti. V promet se vrača vse več različnih udeležencev, obseg prometa se povečuje iz tedna v teden, na cestah je vse več kolesarjev in pešcev, prav tako se je že začela motoristična sezona.

img6234
Vsaka Policijska uprava bo dobila dve silhueti, ki bosta oplemenitile preventivne aktivnosti na področju varnosti cestnega prometa.

S silhuetami v naravni velikosti želijo pri AVP prispevati k večji prometni varnosti, tako da vse voznike spodbudijo, naj spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje. Ta ukrep se je v preteklosti izkazal kot pozitiven. Agencija za varnost prometa je s pomočjo stacionarnih merilnikov hitrosti že preizkusila vpliv silhuet na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali padec povprečnih hitrosti na merjenih odsekih do 20 %. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 km/h, se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 %, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 km/h, pa za kar 89 %. Danes, 15. marca, je obenem dan, ko je predvidena menjava zimskih pnevmatik za letne, toda vreme je še vedno precej spremenljivo, zato z menjavo še ni potrebno hiteti, kljub koledarski pomladi, ki se začenja konec tega tedna. Agencija in Policija priporočata spremljanje razmer na cestah in prilagoditev vožnje ter dosledno spoštovanje predpisov.

Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., direktor Agencije za varnost prometa, je izpostavil: »Silhuete imajo neposreden pozitiven učinek na umirjanje prometa, ki s tem postaja varnejši za vse udeležence. Agencija za varnost prometa se je zato ob povečevanju obsega prometa odločila za širitev tega preventivnega ukrepa. Veseli nas dobro sodelovanje s Policijo, saj nas povezujejo skupna prizadevanja za večjo varnosti vseh udeležencev v prometu. Ob tej priložnosti apeliramo na vse voznike, naj spoštujejo vsa cestnoprometna pravila in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da je v prometu več pešcev, kolesarjev in motoristov, zato naj vozijo še posebej strpno in previdno.«

Mag. Ivan Kapun, Vodja Sektorja prometne policije, je dejal: »V preteklosti je Policija silhuete uporabljala predvsem na odsekih cest, kjer se je stanje varnosti cestnega prometa poslabšalo in na odsekih cest, ki jih za svojo vožnjo pogosto uporabljajo motoristi. Primer dobre prakse so aktivnosti v dolini Soče, kjer so se silhuete pokazale kot učinkovito preventivno sredstvo. Policijske uprave so na podlagi teh dobrih izkušenj izrazile željo po nadaljevanju opisane prakse. Zato smo se z Agencijo RS za promet dogovorili, da bomo tudi v letošnjem letu, poleg ostalih aktivnosti, uporabljali tudi silhuete. Vsaka Policijska uprava bo dobila dve silhueti, ki bosta oplemenitile preventivne aktivnosti na področju varnosti cestnega prometa. Agenciji za varnost prometa se zahvaljujemo za pripravljenost pri podpori našim prizadevanje za boljšo varnost cestnega prometa.«